Kijáró

2022.10.01. 14:03

Felújítják a lendvai várat - október végére befejeződik a munka

Gőzerővel folyik a lendvai vár felújítása. A munkáltatokkal október végig kell végeznie a kivitelezőnek. A beruházásra 581 ezer eurót fordítanak, ebből 200 ezer euró pályázaton nyert támogatás.

VN

Forrás: Lendvai Galéria és Múzeum

A lendvai várnál a tervek szerint haladnak az augusztusban elkezdett felújítási és rekonstrukciós munkálatok. A beruházást október végéig  kell befejeznie a kivitelezéssel megbízott vállalkozónak. A felújítás a homlokzat egy részének helyreállítását, a délkeleti bástya alagsorának rendezését és a fölötte lévő, fallal körülvett kilátóplató kiépítését foglalja magába. Felújítják a várhoz vezető utakat is, javítják a csapadékvíz-elevezető rendszert, a tető vízelvezetési rendszerét is.

A beruházás értéke áfával együtt 581 ezer euró, amelyből 200 ezer az állami támogatás, a fennmaradó részt Lendva község költségvetése biztosítja. A község a vár felújításának társfinanszírozására tavaly pályázatot nyújtott be a szlovén kulturális minisztérium műemlékvédelmi kiírására. A minisztérium 200 ezer euró támogatást hagyott jóvá, a kivitelezést 2022-re ütemezve. A község építőanyaggal is hozzájárul a felújításhoz, a rekonstrukciós munkálatokhoz szükséges régi téglát részben a bontásra ítélt, köztulajdonban lévő épületekből biztosítja. Az épületben működő Lendvai Galéria és Múzeum 1973-ban alakult, és a legrégebbi örökségvédelmi és tudományos intézmény a szlovéniai magyarság körében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában