Szépítők

2022.10.12. 17:00

Felújították a nemesbődi néptanító sírját a szombathelyi Szent Márton-temetőben

Török János nemesbődi néptanító felújított síremlékét avatták fel szerdán Szombathelyen, a Szent Márton-temetőben.

Horváth László

Fotó: Cseh Gábor

Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, egyesületük 2014-óta tizennyolc síremléket - köztük Török Jánosét - újított fel, illetve gondozza is azokat. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően jelenleg öt sír rendbetétele van folyamatban. 

- A nemesbődi önkormányzat és a szépítő egyesület példás összefogásának köszönhető a most felavatandó sír felújítása – hangsúlyozta dr. Nemény András, Szombathely polgármestere. 

- Településünkön idén alakult meg a Helyi Értéktár Bizottság – fogalmazott Zsizsik Katalin, Nemesbőd polgármestere. – Éppen felmérés közben voltunk, amikor megtudtuk, hogy megtalálták a néptanítónk sírját. A képviselő-testület úgy döntött, hogy anyagilag is támogatja a munkálatokat. 

Török János 1906-ban, Szombathelyen hunyt el. A Szent Márton-temetőben lévő sírját szerdán avatták fel
Fotós: CSEH GÁBOR

Török János munkásságát Kovács Magdolna, közművelődési szakember ismertette. – A kevés fennmaradt írásos feljegyzés egyikéből tudjuk, hogy Török János 1829-ben született Nagykajdon – közölte a kutató. – Pályáját Nemesbődön fejezte be. A településen a tanítói munkásságát az 1882/83-as, novemberben induló tanévben kezdte. Az évben az iskolában 115 6-12 év, illetve 56 13-15 év közötti diák járt. A néptanítók abban az időszakban nagy műveltségűek voltak megbecsülte őket a közösség. Az éves javadalmuk háromszász forint, téli tüzelő és lakhatás volt. Török János 1906-ban huny el Szombathelyen. Az bizonyos, hogy tudását, erkölcsi tartását a tanítványain keresztül tovább örökítette az utókor számára. Emlékét megőrizzük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában