Közlemény

2022.10.19. 16:21

Fidesz: a szombathelyi baloldali városvezetés megszorításokra, bezárásokra képes

Megszorításokra, bezárásokra, díjemelésre, haverok helyzetbe hozására képes a baloldali városvezetés – így értékelték a Fidesz szombathelyi szervezetének közleményében a baloldali közgyűlési többség döntését: október derekával a Savaria mozi is bezárt.

VN

Fotó: Cseh Gábor

„Az AGORA Savaria Filmszínház bezárása ismét megmutatta, hogy mire képes a szocialista városvezetés Szombathelyen. (…) Megszorításokra, bezárásokra, díjemelésekre, haverok helyzetbe hozására. Hiába a közfelháborodás, a - Nemény vezette - baloldal bezárta a belvárosi mozit” – olvasható abban a közleményben, amit a Fidesz szombathelyi szervezetétől kapott szerkesztőségünk. Abban arra is kitérnek: a polgármester a Savaria mozi bezárásával cserbenhagyta a szombathelyieket, miközben jut pénz „propagandamédiára”, „haverok és rokonok kifizetésére”, „botrányosan drága wc-felújításra”. Arra is felhívják a figyelmet: a Savaria Filmszínház év végéig történő működtetése mintegy 8-9 millió forintos pluszköltséggel megoldható lett volna.

Erről egyébként a legutóbbi közgyűlésen is szó esett, miután Horváth Gábor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) arra vonatkozóan több javaslatot is megfogalmazott. A társaság felügyelőbizottsági tagja szerint az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft.-n belüli átcsoportosítással év végéig nyitva lehetett volna tartani a belvárosi mozit. A baloldali többség azonban egyik javaslatot sem támogatta.

Az Agora legutóbb elfogadott üzleti tervéből kiderült: idén az önkormányzati hetilap megjelenéséhez kapcsolódó anyagi jellegű ráfordítások meghaladják a 79 millió forintot. A bérfejlesztések és a Szombathelyi Képző Központ beolvadása miatt pedig több bérköltséggel kalkulálnak: a személyi jellegű ráfordítások éves szinten megközelítik a 315 millió forintot a társaságnál.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) egyébként a közgyűlési vitában azzal érvelt: a pandémia óta a mozi nem állt talpra, szerinte mindössze nyolc-tíz nézője van. Mint ahogy vitatta azt is, hogy ennyi pénz kellene a komplexum nyitvatartásához.

Ismeretes: október 13-án, az utolsó nyitvatartási napon megtelt az Agora Savaria Filmszínház, sokan vettek ily módon búcsút a létesítménytől. Azzal együtt az itt működő vendéglátó egység sem nyit ki a következő hónapokban. Kérdés persze, hogy így az érintett cégnek januártól kell-e majd törlesztenie a 2022. évi bérleti díjából. Mint arról korábban beszámoltunk: január 1-jétől az 1,1 millió forint bérleti díj helyett csak annak felét, havi 550 ezer forint plusz áfa összeget kell fizetnie az itteni bérlőnek, a fennmaradó összegre a közgyűléstől haladékot kapott. Azt 2023. január 1. és 2024. december 31-éig kell majd kifizetnie.

„Szombathely már három hosszú esztendeje lejtmenetben van” – írták a Fidesz szombathelyi szervezetének közleményében, hozzátéve: „a közterületek szemetesek, elhanyagoltak, a jelenlegi városvezetés által beharangozott út- és járdafelújítások elmaradtak, csupán Nemény választási ígéreteinek kilenc pontjában láttuk őket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában