Szemle

2022.10.25. 12:41

Fogatban és nyereg alatt is helyt áll: Árnika lett az első és a közönségdíjas - Muraközi kancákat is csikókat bíráltak Nagymizdón

Vasi tenyésztők is bemutatták büszkeségeiket a Nagymizdói Lovasudvarban megrendezett Muraközi Szakmai Napon, amelyen muraközi kancákat és csikókat bíráltak.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A rendezvényt a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület szervezte, az elnök Kovács-Mesterházy Zoltán köszöntötte a szemle részvevőit. Elmondta, hogy a muraközi lovak tenyésztése csak akkor lehet sikeres, ha a tenyésztéssel foglalkozó szakemberek a múlt eredményeit és tapasztalatait ötvözik a jelen kor tudásával. Fontos az is, hogy a lótartók képesek legyenek megálmodni a muraközi lovak jövőbeni új szerepét.

-  Annak idején, amikor elterveztük a Muraközi Szakmai Napot, az volt a célunk, hogy egy családias hangulatú, ám a szakmát nem nélkülöző programot hozzunk létre. Olyan korban élünk, amikor a lónak meg kell találni a helyét a mezőgazdaságban és a társadalomban is, ez minden fajtára igaz. A muraközi például kitűnő családi ló lehet - mondta.

 

A muraköziló-tenyésztők 2018 októberében alakították meg a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesületet azzal a céllal, hogy tagjai hatékonyan tevékenykedjenek a muraközi program érdekében, és szorosabbra fűzzék az egyes tenyésztők közötti kapcsolatot. Két éve az Agrárminisztérium jóváhagyta az egyesület kérelmét arra vonatkozóan, hogy a magyar hidegvérű lófajta elismert tenyésztőegyesülete legyen.

Bartók Zoltán, a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület tiszteletbeli elnöke a muraközi lótenyésztés múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt a nagymizdói szemlén. Kiemelte, hogy egy halottaiból feltámadó fajtáról van szó, a muraközi ugyanis majdnem kiveszett. - Az én életemben ez már a harmadik rekonstrukciós próbálkozás. A fajtának jó PR-ra van szüksége, ennek alapja a muraközi lovak sokoldalúsága, merthogy élénk mozgású, jó munkakészségű, fogatban és nyereg alatt egyaránt hasznosítható típusról van szó, amely természetéből adódóan akár terápiás állatként is elképezhető.

A muraközi kancák és csikók show-bírálatának eredményei: 

I. helyezett kanca - Árnika
Tenyésztője: Sebestyénné Sulyok Anett, Óhíd
Felvezetője: Sebestyén Barnabás


II. helyezett kanca - Angyal
Tenyésztője: Rácz Dániel, Ják
Felvezetője: Fried Fanni


III. helyezett kanca - Villám
Tenyésztője: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Őriszentpéter
Felvezetője: Szabó Gábor

 

Legszebb méncsikó - Ják-20 Unoka
Tenyésztője: Rácz Dániel, Ják
Felvezetője: Fried Fanni

 

Legszebb kancacsikó - Vanda
Tenyésztője: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Őriszentpéter
Felvezetője: Szabó Gábor

 

Közönségdíjas kanca - Árnika
Tenyésztője: Sebestyénné Sulyok Anett, Óhíd
Felvezetője: Sebestyén Barnabás

 

Közönségdíjas csikó - Ella
Tenyésztője: Sebestyénné Sulyok Anett, Óhíd
Felvezetője: Sebestyén Barnabás

 

Legjobban felkészített ló - Remény
Felkészítője: Szakonyi Beatrix
Felvezetője: Pintér István


Legjobb felvezető különdíja - Molnár Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában