Statisztikák

2022.10.07. 08:11

Kilenc hónap alatt 120 lakástűz keletkezett Vas megyében - A fő okozók az elektromos meghibásodások és a fűtés

A lakástüzek következtében 5 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság

Illusztráció!

Forrás: MW/archív

Fotós: Gazdag Mihály

Idén szeptember végéig 120 lakás gyulladt ki Vas megyében. A lakástüzek következtében 5 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, a tűzesetek következtében nem hunyt el senki. Leggyakrabban idős emberek, szociálisan rászorultak válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

A tűzoltók az égő épületekből 8 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan 20 percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás majdnem 4 órán át tartott. A háromnegyed év során keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 21 órára volt szükség, az égő épületekhez 278 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 1215 négyzetméternyi terület égett le - olvasható a Katasztrófavédelem oldalán.

20 alkalommal kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálószobában, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 10 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Vas megyében a kéményseprést – Szombathely kivételével – és a kéményseprő-ipari közszolgáltatást a Vas Megyei Kéményseprő Kft., míg Szombathelyen a Vasi Füstfaragók Kft. végzi.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 19 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, 2 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 1 ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt. Ez az eset még február 12-én történt Csöngén, ahol reggel fél kilenckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Vas megyei Csöngén, egy ember nem ad magáról életjelet. A bejelentő elmondta, hogy a Zrínyi Miklós utcai ház ablakán át észrevette, hogy a szomszédja az ágyon fekszik és semmire sem reagál. Öt sárvári tűzoltó egy járművel vonult a helyszínre, ahol légzőkészülékben behatoltak a családi házba, az ágyon fekvő emberen azonban már nem lehetett segíteni. A tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a szobában. A mérgező gáz azért jött létre, mert egy nyílt lánggal működő fűtőeszköz, egy sziesztakályha működött a hálószobában, az ajtók, ablakok pedig be voltak csukva. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában