1956

2022.10.23. 18:59

Koszorúk, mécsesek, beszédek - Szombathely így emlékezett az 1956-os forradalomra

A hagyományokhoz hűen Welther Károly síremlékének megkoszorúzásával kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezés Szombathelyen. Mint ismeretes: az erdélyi származású ügyvéd a Vas Megyei Forradalmi Bizottság elnöke volt, neki köszönhető, hogy november 4-ig nem folyt vér Vas megyében.

vaol

Fotó: Szendi Péter

A Jáki úti temető után az 56-osok terén gyűltek össze a kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat vezetői. Ünnepi beszédet mondott Feiszt György főlevéltáros. Mint fogalmazott: – október, ahogy felmenőinknek nagyapáinknak apáinknak és most már a mi generációnknak is, nem a gyász, hanem a kivívott szabadság szinonimája. Azé a szabadságé, amelynek hiánya 1956-ban a legnagyobb hiány volt Magyarországon. Ettől a hiánytól szenvedett mindenki hazánkban 66 éve. Feiszt György szólt arról is, Szombathelyen a forradalom napjaiban itt nem folyt vér, nem voltak leszámolások, akiknek súlyos bűnök nyomták a lelkét hír nélkül eltűntek az első éjszakán. Városunkban a forradalom győzelme után a közrendet önkéntes rendőrök, katonák és az üzemi munkástanácsok által kijelölt civilek alkotta Nemzetőrség biztosította. Elhangzott, a szabadság 12 napig tartó eufóriáját a szovjet intervenció fegyverei vérbe fojtották, és bár 1956 forradalmának megítélése ellentmondásos, nemzetünk történelmének legnagyszerűbb eseményei közé tartozik. –  1956 forradalma nemzeti büszkeségünk olyan eleme, amelynek fényét nem homályosítják a múló évtizedek és ezért kell hálával és kegyelettel gondolnunk a forradalom hősire és áldozataira – hangsúlyozta Feiszt György.  

Az ünneplők elhelyezték az emlékezés mécseseit, koszorúit a nemzetőrök emlékfalánál, majd a Városházára vonultak, ahol ünnepi közgyűlés zárta a rendezvénysorozatot. – A mai nap a rendszerváltást követő első szabad szombathelyi önkormányzat megalakulásának 32. évfordulója is egyben – emlékeztetett beszéde elején dr. Nemény András polgármester, majd méltatta Wágner Andrásnak, a város első szabadon választott polgármesterének a munkásságát. Beszédében párhuzamot vont a 90-es évek eleje és a 2020-as esztendők eleje között, kiemelve: történelmi időket élünk. Utalt a koronavírus-járványra, a szomszéd országban dúló háborúra és az energiaválságra. – Most az őszinte együttműködésre van szükség világnézettől és pártállástól függetlenül. Csak együtt sikerülhet – hangsúlyozta dr. Nemény András, miközben többízben bírálta a kormány intézkedéseit mintegy ötperces beszédében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában