Körkép

2022.11.11. 07:00

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – megnéztük, mit ajánlanak a vasi éttermek

Főzve, sütve, füstölve, hagyományos körettel, de zöldségekkel vagy akár kaláccsal is kínálnak libát a vasi vendéglátóhelyek.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."- tartja a népi mondás, amely abból a tradícióból ered: november 11-e, Szent Márton napja volt az utolsó alkalom, amikor még lehetett egy jó nagyot enni a karácsonyt megelőző böjt előtt. Évek óta hagyomány az is: Márton napjához kapcsolódva libamenüvel készülnek az éttermek. Több népszerű vasi vendéglátóhelytől is úgy értesültünk: sok a foglalásuk, népszerű az ünnepi étlap.

Az egyik belvárosi étteremben például a napi leves mellé kérhető libasült még pénteken és szombaton: a combot klasszikus körettel - burgonyával és párolt káposztával – kínálják. Az egyik városi csárda étlapján találtunk libalevest maceszgombóccal, illetve füstölt libamellet salátaágyon. A megyeszékhelyen van olyan étterem is, ahol péntektől kínálják és egész jövő héten rendelhető libamenü: egyebek mellett kérhető libaaprólék leves, portói libazúza pörkölt vargányával, juhtúrós sztrapacskával, pirított hagymával, valamint Rosé libamelle, sütőtökös rizottóval, fűszeres céklachipssel.

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

A népszerű rönöki csárdában a ropogós libacomb mellé szalvétagombócot és birsalmás párolt káposztát ajánlanak, a füstölt libamellet pedig zöldségekkel és kaláccsal tálalják. Bohus Gábor tulajdonos elmondta: a madárinfluenza miatt ma már szinte lehetetlen hozzájutni a liba húsához, neki még ezelőtt egy hónappal sikerült. Elárulta: libát zsírban, fűszerekkel abálják, és amikor majdnem kész, kemencében pirítják. Aki Sárváron jár is találhat libamenüt: az egyik étteremben a konfitált libacombot lilakáposzta krémmel és polentával kínálják, míg a Sous vide libamell mellé sült almás céklakrém és édesburgonya variáció dukál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában