Törvényjavaslat

2022.11.16. 16:00

Az Aranybulla Napjáról határoz az országgyűlés

Április 24-én lehet az Aranybulla Napja, az erről szóló törvényjavaslat egyik előterjesztője Hende Csaba.

Tömböly Ágnes

Hende Csaba országgyűlési Képviselő

Fotó: Cseh Gábor

Hende Csaba előterjesztői nyitóbeszédében a Parlamentben hangsúlyozta: - Ma, amikor mind társadalmi, mind alkotmányjogi dimenzióban minden relativizálódik, fontos, hogy megőrizzük identitásunk alapjait, hogy jogi kultúránk ne válhasson gyökér nélkülivé. Az Aranybulla a magyar alkotmányosság fejlődésének kezdőpontja, ami önmagában is jelkép. Annak jelképe, hogy a közhatalom gyakorlása nem lehet korlátok nélküli, hogy a fennálló társadalmi rendet védelmezni kell, és a hatalom gyakorlóinak mindenkor el kell számolniuk a nemzet felé, a nemzet azonban önmaga kell, hogy döntsön saját sorsa felől. Ez az a szilárd meggyőződés, amely a Szent István-i államalapítás óta, végig az ezer év alatt meghatározta viharos évszázadaink küzdelmeit – jelentette ki az országgyűlés alelnöke.

A törvényjavaslat szerint április 24. az Aranybulla Napja lehet, miután a magyar nemesség jogait először rögzítő, függő pecséttel ellátott királyi okiratot II. András 800 évvel ezelőtt, 1222-ben – a történeti hagyomány szerint – Szent György napján adta ki. 

Szombathely országgyűlési képviselője, Hende Csaba mellett Kocsis Máté, Varga Judit és Simicskó István neve fémjelzi az Aranybulla jelentőségéről is szóló törvényjavaslatot.  „A magyar államfejlődés és az alkotmányos önazonosságunk kiemelkedően fontos dokumentumának, az Aranybullának, a nemzeti emlékezet számára törvény által is történő megerősítése alapvető nemzeti érdek" - áll még a javaslat indokolásában.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában