Kármentesítés

2022.11.16. 19:00

Első szakasz: 579 tonna hulladékot szállítottak el a szentgotthárdi kaszagyár területéről

Véget ért a szentgotthárdi kaszagyár kármentesítésének első üteme. A műszaki átadás-átvétel előtt helyszíni bejárást tartottak a megtisztított területen, ahonnan összesen 579 ezer kilogramm hulladékot kellett elszállítani. Ezután következhet a rekultiváció, aztán az építkezés.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

A kármentesítést végző ZALA-Müllex Kft. képviseletében Bauer Arnold ügyvezető igazgató ismertette a kivitelezés részleteit. Tizenkilenc hetet dolgoztak a munkaterületen, az összes hulladék mennyisége 579 ezer kilogramm volt, ebből 247 ezer kilogramm a nem veszélyes kategóriába sorolható. Összesen 332 ezer kilogramm veszélyes hulladékot kellett elszállítani, ennek legnagyobb része - 258 ezer kilogramm - olajszármazékos hulladék volt, de nagy mennyiségű festékes, oldószeres hulladékkal is kellett számolni. A 8000 kilogrammnyi palát a Zala-Müllex Kft. saját telephelyén tudta kezelni.

 

© Unger Tamás
Kaszagyár , Kiss Albert, 20221116, ut, Szentgothárd, Unger Tamás / Vas Népe
Forrás: Unger Tamás

Kiss Albert, a projekt műszaki ellenőre a műszaki átadás-átvétel lebonyolításának rendje mellett arról is beszélt, hogy most az első ütemű kármentesítésre került sor, épületbontásokról, beruházásról még nincs szó. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere három egymásra épülő logikai egységet említett a kaszagyárra vonatkozóan. - Néhány évvel ezelőtt kezdtek sűrűsödni a feladatok, amikor kormányzati támogatással sikerült előre mozdítani a kaszagyár ügyét. A város - miután megegyezhetett a felszámoló céggel - magáénak tudhatta a területet. Ezzel párhuzamosan jött  a kormányzati segítség 700 millió forint értékben, ebből a város azonnal el is kezdte a munkát, és elszállíttatta a hulladékot - mondta. 

© Unger Tamás
Forrás: Ungert Tamás

A további több mint 1 milliárd forintos támogatásról is van kormányzati határozat, ennek részleteiről a napokban tárgyalnak az illetékes minisztériummal. A következő ütemben a terület rekultivációja valósulhat meg, sor kerül a kijelölt épületek bontására és a veszélyes anyagokkal átitatott föld cseréjére is. A harmadik egység az állagmegóvást, a műemlékvédelmi feladatokat és a terület tényleges fejlesztését jelenti. 

-Reményeink szerint a terület néhány éven belül bekapcsolódik a város lüktető központjába - tette hozzá a polgármester, majd azt is hangsúlyozta, hogy a látványos munka ezután kezdődik majd. A terület az első ütem befejezése után sem marad felügyelet nélkül, ezentúl még fokozottabban őrzik és védik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában