Sajtótájékoztató

2022.11.25. 16:49

Hende Csaba: Tisztázza magát a DatAdat-ügyben az Éljen Szombathely Egyesület

A szombathelyiek megnyugtatása és a város jó hírneve érdekében dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke sajtótájékoztatón azt kérte az önkormányzatot vezető Éljen Szombathely Egyesület elnökétől, Tóth Kálmántól és Nemény András polgármestertől, hogy mihamarabb tisztázzák és válaszoljanak: milyen céllal és milyen forrásból bízta meg a szervezet a Bajnai Gordon, egykori miniszterelnök érdekeltségébe tartozó DatAdatot.

Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Az Éljen Szombathely Egyesület neve is szerepel abban a jelentésben, ami az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elé került, és aminek titkosítását részben feloldották - tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón, amit dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a Fidesz irodában tartott pénteken délután. 

- Számos szombathelyi polgár nyugtalankodva hívott fel amióta nyilvánosságra került, hogy Szombathely neve belekeveredett a rendszerváltozás óta történt egyik legnagyobb botrányba. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt folyt egy meghallgatás, amelynek jegyzőkönyvét a titkosítás alól részben feloldották. Ebből számos dolog kiderült, így az is, hogy több mint 3 milliárd forintot kapott a baloldal az Amerikai Egyesült Államokból - hangsúlyozta dr. Hende Csaba. Majd úgy folytatta: Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a folyamatban lévő nemzetbiztonsági vizsgálat mellett az ügyben a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást.

Az országgyűlési képviselő ezután a Magyar Nemzetben megjelent cikkből idézet, ami szerint a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom, a Párbeszéd, az LMP, az Idea Intézet és az Éljen Szombathely Egyesület is jelentős összegeket utalt a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon és társai vállalkozásainak.

Forrás: Nemzeti Információs Központ

A nyilvánosságra hozott jelentés 15. oldalán egy szervezeti ábra is látható, amin bemutatták az Éljen Szombathely Egyesület, Czeglédy Csaba, az Idea Intézet és a DatAdat Profession Kft. közötti kapcsolatot. 

- Az ügy a tavaszi országgyűlésiképviselő-választási kampánnyal van összefüggésben, a szombathelyi választókerületben pedig tudjuk, hogy az Éljen Szombathely Egyesület Czeglédy Csabát támogatta - erről is beszélt dr. Hende Csaba. A politikus szerint elgondolkodtató, hogy 106 választókerület van az országban, és egyedül a szombathelyi érintett ebben az ügyben. - Mindez sok szombathelyit nyugtalanít, éppen ezért kérem az Éljen Szombathely Egyesület elnökét, Tóth Kálmánt, és a baloldali politikai tömörülést irányító Nemény Andrást, hogy mielőbb tisztázza ezt a helyzetet - fogalmazott dr. Hende Csaba. 

- Kerülhettek-e szombathelyiek adatai a tudtuk és beleegyezésük nélkül a DatAadat cégcsoport birtokába? Mivel bízta meg a DatAdat-ot az Éljen Szombathely Egyesület és miért fizetett nekik? Miből fizette ki az ÉSZ Egyesület ezt vagy ezeket az összegeket? Hogyan függött össze mindez az országgyűlési választással? - ezt is kérdezi a baloldali politikusoktól Hende Csaba.

Frissítés:

Kérdéseinkre a városháza kommunikációs vezetője azt közölte: "(...) Dr. Nemény András nem vezetőségi tagja az Éljen Szombathely! Egyesületnek, így a szervezettel kapcsolatban nyilatkozni nem jogosult."

Ismert, a politikus az Éljen Szombathely Egyesület színeiben került 2019 őszén a polgármesteri székbe.

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület elnöke szintén válaszolt megkeresésünkre. Azt közölte:

"Az Éljen Szombathely! Egyesület valamennyi adatkezeléssel kapcsolatos tevékenysége minden jogszabályi feltételnek megfelel. Az Egyesület semmilyen formában nem vett részt a 2022-es országgyűlési választásokon. Ennek megfelelően semmilyen szolgáltatást nem rendelt meg, és semmilyen anyagi támogatást nem kapott sem magyar, sem külföldi szervezettől vagy magánszemélytől. Minden a fentiekkel ellentétes állítást visszautasítunk, és haladéktalanul megtesszük a szükséges büntetőjogi feljelentést.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában