Több gyakorlat, kisebb lemorzsolódás

2022.11.17. 20:30

Pedagógiai szakmai nap Sárváron - Nagyobb szerepet kap a gyakorlat a tanárképzésben

Szakmai fórumot szervezett a Sárvári Tankerületi Központ a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskolában. Téma volt az új tanárképzési rendszer és a felvételi rendszer változásai.

Tóth Kata

Forrás: Benkő Sándor

Az új tanárképzési rendszerről és a felvételi rendszer változásairól dr. Lenner Tibor egyetemi docens, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) igazgatója és dr. Bakó Balázs egyetemi docens tartott előadást. Ismert már, hogy a tanárhiányra reagálva – 2019 óta ötödével csökkent a pedagógusok száma, öregszik a pedagógustársadalom, kevesen lépnek be utánpótlásként a pályára – nagy szükség van arra, hogy megreformálják az eddigi gyakorlatot. Lenner Tibor az új pedagógusképzés lényeges elemeit ismertette. Megszűnt az eddigi két ág, az általános és középiskolai tanárképzés, és egységes ötéves tanárképzés indult 2022 szeptemberétől. A tíz félévből négy és fél évet töltenek a hallgatók az egyetemen és fél évet az iskolákban összefüggő gyakorlaton – ez zárja tanulmányaikat. 

Kötelező továbbra is a két szak választása. A reformok másik központi eleme a gyakorlatorientáltság – a 2013 óta érvényben lévő osztatlan tanárképzésben eddig túl későn találkoztak a hallgatók az iskola valóságával. Az új rendszerben ez minden félévben adott lesz, és félévente más-más szempont alapján szervezik nekik a gyakorlatokat, mondta. A szaktanár-képzésről is beszélt: ez emelt szintű érettségire való felkészítésre, fakultációvezetésre képesít. Az ötéves tanárképzésre épülő, egy év levelező tanulmányokkal – mesterképzéssel – lehet megszerezni. 

Vonzó intézménybe várják a hallgatókat – állította, végül arról beszélt, milyen kihívások elé állítják a változások az egyetemeket. Dr. Bakó Balázs a Szombathelyen, az ELTE BDPK által kínált képzési palettát részletezte, majd a gyakorlatok rendszerében bevezetett újdonságokat vette sorra és a kétszakos tanárképzés tervezett kreditelosztásáról is szólt.

A délután második részében Szakály Gerda, a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója a szakszolgálat feladatairól és működéséről beszélt. Farkas Rita, a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat székhelyintézmény-vezetője, főigazgató-helyettes a szakértői bizottsági eljárásokról és a pályaválasztási tevékenységről szólt. A szakmai nap vendége volt még Fazekas Andrea, a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Sárvári Tagintézményének vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában