Megnyílt

2022.11.18. 07:00

Megnyílt a Vasi Építészeti Biennálé - Rendhagyó módon ketten kaptak Rauscher Miksa-díjat

Megnyílt a 2022. évi Vasi Építészeti Biennálé az Agora–Művelődési és Sportházban. A Vas Megyei Építész Kamara szemléjén tegnap rendhagyó módon ketten kaptak Rauscher Miksa-díjat.

Tóth Kata

A Vas Megyei Építész Kamara idén is bemutatja az igényes lakó- és középületekről, terekről, parkokról és belsőépítészeti alkotásokról készült fotókat és maketteket. A kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében

Fotó: © Unger Tamás

A dozmati kilátó, a büki gyógyfürdőbővítés, a csánigi római katolikus templom, a szentgotthárdi Magtártemplom, a répcelaki sportcsarnok, az Őrségi Natura 2000 Látogatóközpont, a sárvári Posta tér felújítása, családi házak, lakó és üdülőépületek – néhány az elmúlt évek jelentős vasi beruházásai közül. Összesen harminc tablóra kerültek a fotók és a legfontosabb tudnivalók az épített és átépített házakról, létesítményekről: 12 lakóépületről, 12 középületről, két belsőépítészeti alkotásról, négy park- és téralakításról, amelyek mind vasi építészek, belsőépítészek és tájépítészek tervei alapján készültek.

A megnyitón Takács András, a Vas Megyei Építész Kamara nemrég megválasztott, új elnöke arról beszélt: a koronavírus-járvány kezdetén attól tartottak, hogy a bezártsággal együtt jár majd, hogy kevesebb tervezési megbízást kapnak, mégsem ez történt. Rengeteg munkájuk volt – az utóbbi két év folyamatos tervezéssel kelt. Ma, amikor az infláció és az energiaárak az egekbe szöktek, megint félő, hogy kevesebb munkalehetőségük lesz – mondta, majd azt kívánta a szakmának: csalódjon ugyanúgy, pozitívan.

Horváth Attila alpolgármester nyitotta meg a kiállítást. A biennáléról úgy fogalmazott: a rendezvény túlmutat az egyénen, egy szakmai kollektíváról szól és komoly hagyományai vannak. Hozzátette még, hogy a városvezetés nyitott a kamarával való együttműködésre és a közös gondolkodásra.

Rauscher Miksa a szombathelyi polgárosodás időszakának legjelentősebb építésze volt. A róla elnevezett, rangos elismerést minden évben az érdemli ki, aki a legtöbbet tette a kamaráért, munkájával segítette, népszerűsítette azt. A köszöntők után adták át a Rauscher Miksa-díjakat.

Mezgolits Lívia nevét mondta ki elsőként a konferanszié, Kelemen Zoltán színművész. A díjazottról, aki a Vas Megyei Építész kamara ügyintézője, elmondta: pályája a VASITERV-ben indult és teljesedett ki. Bár nevéhez nem fűződnek díjazott épületek, megnyert pályázatok, mégis minden tervnek elmaradhatatlan közreműködője volt. Kamarai közreműködése a ’2000-es évek elején indult: felkészült, precíz, sokoldalú, kedves és segítőkész. A kamaráról, az ügymenetről mindent tud: könyvel, nyilvántart, utal és átutal, bérszámfejt, bizonylatol, telefonál, szervez. Nem tervező, csak szervező! Abban viszont utolérhetetlen – fogalmazott.

Az idén a szokásostól eltérően két elismerést adott át a kamara. Ábrahám Ferenc, aki októberben köszönt le az elnökségről, érdemelte ki a rendhagyó Rauscher Miksa-Díjat. Az okleveles építészmérnök a kamara alapítóinak egyike. Négy éven át alelnökként, majd húsz éven keresztül elnökként dolgozott a szakmai, építészeti munka elismertetése és szakmagyakorlási jogainak érvényesítése érdekében. A továbbiakban a Magyar Építész Kamara Felügyelő Bizottságának elnökeként képviseli vasi kollégáit.

A megnyitón Kelemen Zoltán egy korabeli építész szemével vezette végig a hallgatóságot. Közreműködött még a Tuan Limited szombathelyi alternatív rockzenekar, melynek frontembere, Kiss Dániel maga is építészmérnök, belsőépítész.

A kiállítás december 11-ig marad Szombathelyen, utána a megye több településén is látható lesz.

Ábrahám Ferenc

Okleveles építészmérnök, 1948. július 12-én született Celldömölkön.

A gimnáziumi érettségi után tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán fejezte be 1971-ben, ugyanitt városépítési és városgazdasági szakmérnöki képesítést szerzett 1976-ban. 1973-ban az Országos Tervhivatal felsőfokú ipar-beruházói oklevelét is megszerezte.

1971 és 1975 között Celldömölk Város Tanácsánál a műszaki csoport vezetőjeként dolgozott, majd 1975 és 1979 között az OTP Vas Megyei Igazgatóságának osztályvezető-helyettes főmérnöke lett. Ebben az időben ellenőrzése alatt csak Szombathelyen a Joskar-Ola és Olad lakótelepeken közel kétezer lakás épült fel.

1979 és 1986 között a Vas Megyei Tanács Tervosztályának osztályvezető-helyettes főmérnökeként beruházásszervezési, műszaki ellenőrzési, illetve terület- és gazdaságfejlesztéssel foglalkozott. Ez idő alatt épült többek között a szombathelyi Fedett uszoda, a megyei kórház szülészeti tömbje. 1986-tól mint a MÉLYÉPTERV nyugat-dunántúli fővállalkozó létesítményfelelőse műszaki ellenőrként, lebonyolítóként tevékenykedett. Káld község gázellátásának, Szentgotthárd magtártemplom rekonstrukciójának, a csepregi egészségház építésének volt projektvezető műszaki ellenőre.

1989-től az ÁBT Ábrahám Beruházási, Tanácsadó és Szervező Mérnöki Iroda, illetve az Ábrahám Építésziroda százszázalékos, családi tulajdonú cégek vezetőjeként önállóan kezdett el dolgozni. Főbb munkái a LuK Kuplunggyár több, mint harmincezer négyzetméteres üzemcsarnoka, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. Csaba utcai új telephelyén létesített, csaknem tízezer négyzetméteres csarnoka, a Zollspeed Irodaház bővítési munkáinak tervezése, műszaki ellenőrzése voltak.

Az elmúlt 28 évben tervezői, projektmenedzseri, beruházásszervezői és műszaki ellenőrzési munkákat végzett, végez a mai napig. 1971 óta magántervezőként is ténykedik, számos kisebb-nagyobb épület készült el tervei, műszaki vezetése alapján.

Önálló tervezési munkái legnagyobb részében megbízása a teljes megvalósítási folyamatra terjed ki, a projekt előkészítésétől az üzembe helyezésig, beleértve a megvalósítás lebonyolítását, a generál műszaki ellenőrzését is.

Német nyelven folyékonyan beszél, ír, olvas, szakmai területen szimultán tolmácsolást is végez.

1975 óta az Építéstudományi Egyesületben is közreműködik. Kezdetben a szombathelyi csoport szervező titkáraként, majd elnökeként, két ciklusban az egyesület dunántúli regionális főtitkárhelyetteseként.

A Vas Megyei Építész Kamarának alapítása óta tagja. A kezdettől vezetőségi tag. Négy éven át alelnökként, majd idén októberig – húsz éven keresztül – elnökként dolgozott a szakmai, építészeti munka elismertetése és szakmagyakorlási jogainak érvényesítése érdekében. Elnöksége alatt számos szakmai rendezvényt, tudományos előadást, szakmai lapot és építészeti kiállítást szervezett. Nevéhez erősen kötődik az évenként megrendezésre kerülő, immár nagy hagyományokkal rendelkező Műszaki Bál Kőszegen. A jeles eseménynek jövőre negyvenéves jubileuma lesz.

Az elmúlt 25 évben fáradhatatlanul vett részt megszámolhatatlan országos, megyei és városi, szakmai, kamarai vagy közéleti rendezvényen, konferencián, példát mutatva ezzel tagtársainak.

Hosszú évek óta fáradhatatlanul részt vesz az országos kamara különböző bizottságainak munkájában. A 2021. novemberi tisztújítás óta az országos felügyelő bizottság elnöki tisztségét tölti be.

A kamarát évről évre anyagilag is támogatja, kiváló szakmai kapcsolatai révén több Vas megyei kivitelező és tervező céget is sikeresen lelkesített hasonló adományozásra, ezzel nagyban hozzájárult a kamara biztos működéséhez.

A jövőben a Magyar Építész Kamara Felügyelő Bizottságának elnökeként képviseli a vasi kollégákat, ám továbbra is részt vesz a Vas Megyei Építész Kamara lapja, a TÉR szerkesztőbizottságában, írásaival, ötleteivel segíti az újságkészítést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában