Felelős szülők

2022.12.29. 07:00

A tankötelezettség megkezdése indokolt esetben halasztható - Január 1-jétől lehet benyújtani a kérelmet

Közeledik 2023. január 1-je. Ettől az időponttól kérhetik a szülők, hogy tanköteles korú gyermekük további egy évig óvodai nevelésben maradhasson, illetve tanköteles kora előtt iskolát kezdhessen, hívja fel a figyelmet a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat.

BTK

Fotó: Shutterstock

Arról, hogy a tanköteles kort, vagyis a hatodik életévét elérő gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben maradhasson 2020. január 1-jétől az Oktatási Hivatal dönt. A 2023. szeptember 1-jétől tankötelessé váló gyermekek esetében a kérelmeket 2023. január 1. napjától január 18. napjáig lehet majd benyújtani az Oktatási Hivatalhoz. Az eljárást a szülő kérelmezheti, amennyiben úgy gondolja, hogy gyermeke számára az iskola megkezdése még nem indokolt. A kérelemben megfogalmazható az ok, a körülmény, az állapot vagy tény, amely indokolttá teszi az iskolakezdés halasztását. A szülő a kérelméhez bármilyen, általa lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, például orvosi igazolást, továbbá elkérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt, amit csatolhat. Így az Oktatási Hivatalban a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményére is figyelemmel lesznek. Ha az Oktatási Hivatal úgy ítéli meg, hogy a döntéshez különleges szakértelemre van szükség, abban az esetben a területileg illetékes szakértői bizottsághoz fordul. Ott egy vizsgálat alkalmával felmérik a gyermek aktuális állapotát, és az eredmények tükrében javaslatot tesznek az iskolakezdés idejével kapcsolatban a hivatalnak. Ha a Pedagógiai Szakszolgálat szakértői bizottsága a sajátos nevelési igény (SNI), illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTMN) feltárásával összefüggésben végzett vizsgálaton a szülői kérelem benyújtására nyitva álló határidőn belül (január 18-ig) szakértői véleményében javasolja, hogy a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben részesüljön, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség. Ilyenkor a szakértői véleményt az óvodában kell bemutatni, az óvoda pedig annak alapján berögzíti az óvodában maradás tényét a köznevelés információs rendszerébe (KIR).

Fontos információ még, hogy a gyermek hatodik életévének betöltése után a tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. Ha a gyermek augusztus 31-ig a hetedik életévét is betölti, a tankötelezettség megkezdése tovább már nem halasztható, a hétéves gyermeknek szeptember 1. napjával mindenképp meg kell kezdenie tankötelezettségének teljesítését. Részletes tájékoztatás az Oktatási Hivatal honlapján található. A kérelem-űrlap és a kitöltési útmutató 2023. január 1-jétől 18-ig elérhető a https://ohtan.oh.gov.hu/ címen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában