Ünnep

2022.12.16. 15:46

Hanuka – Gyertyagyújtás a fények ünnepén

Az idén december 18., vasárnaptól december 26., hétfőig ünnepli a zsidóság a hanukát, a fény ünnepét. Hanuka ünnepet tart a Szombathelyi Zsidó Hitközség, és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete is bekapcsolódik az országos rendezvénysorozatba.

Tóth Kata

Forrás: Pixabay

Kőszegen december 19-én, hétfőn 16.30-kor a Jurisics téren lesz a szertartás az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijának közreműködésével. A gyertyagyújtást követően Sebestyén Ernő hegedűművész és Bognár Ferenc zongoraművész Fritz Kreisler műveit adják elő a felújított zsinagógában, a Várkör 38. szám alatt.

Szombathelyen december 22-én, csütörtökön 17 órakor Darvas István főrabbi Fények a sötétben című előadásával kezdődik a program az imateremben. 18 órakor a Batthyány téren Nemény András polgármester köszönti a fény ünnepén a megjelenteket, majd rövid ima után a főrabbival közösen meggyújtják a hanukai lángokat. A résztvevőket hagyományos hanukai fánkkal, forralt borral és teával várják, majd a Kellene Kis Kert együttes ad koncertet az imateremben.

Hanuka a zsidó naptár szerinti kiszlév hónap 24. estétől tévét hónap 2. estéig tartó – a polgári naptár szerint 2022-ben december 18. és 26 közé eső – nyolcnapos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. Fényünnep, csodaünnep és a zsidó történelem egy nagyon izgalmas időszakának ünnepe, amint a Szombathelyi Zsidó Hitközség meghívójában szerepel. A közös alkalmakra Szombathelyen és Kőszegen is minden érdeklődőt szeretettel várnak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában