Karácsony kicsit másképp

2022.12.19. 17:27

Karácsonyi ünnepséget rendeztek a Zanati úti hajléktalanszállón - fotók

Karácsonyi ünnepséget rendeztek a Zanati úti hajléktalanszállón hétfőn. Az ellátottak műsorral, a város, valamint a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ajándékkal készült.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Énekekkel, versekkel hozták el a karácsonyi hangulatot a szombathelyi hajléktalanszállóra – régi hagyomány már, hogy az ünnepeket megelőző időszakban összegyűlnek az itt dolgozók és a szolgáltatást igénybe vevők. – A hajléktalanok számára ez nem egy egyszerű időszak, hiszen ilyenkor fokozattan érzik: elvesztették a családjukat, magányosok. Akinek van társa a nehéz helyzetben, annak kicsit könnyebb, de a hajléktalan emberek zöme egyedülálló. Ilyenkor igyekszünk nekik támogatást odafordulást nyújtani. Csillognak a kirakatok, a közösségi oldalakon ömlenek ránk a képek, ahogy a gyerekek bontogatják az ajándékokokat, pedig a hajléktalanellátás pont ennek az ellenkezője. Ha valamikor érzik a hajléktalanok a család hiányát, akkor most – fogalmazott lapunknak Németh Klára, a FÉHE Kft. ügyvezetője.

Szólt arról is, a Gyebrovszki János Alapítvány évek óta tartós élelmiszerekből összeállított csomaggal segíti a hajléktalan embereket, továbbá idén a FÉHE KFt. alapítványa, a Forrásközpont Közhasznú Alapítvány kétszázezer forint értékben tudott vásárolni dezodort, zoknit, alsóneműt, a nőknek még körömlakk és hasonlók is kerültek a csomagba – a nő akkor is nő, ha hajléktalan. Fontos, hogy ilyesmit is kapjanak.

Németh Klára felhívta a figyelmet arra is: nagyon hideg van, és nem kellenek mínuszok ahhoz, hogy az ember megfagyjon. Az ingyenesen hívható 06 80 205 165-as zöld számon a karácsonyi időszakban is fogadják a bejelentéseket. – Figyeljünk oda egymásra! Figyeljünk azokra is, akik lakásban élnek. Inkább potyára menjünk, minthogy tragédia történjén – húzta alá.

Az ünnepségen részt vett dr. Nemény András polgármester, és nem is érkezett üres kézzel: a hajléktalanszállón működő kézműves szakkörnek hozott alapanyagokat. A karácsony a legszebb, de a legnehezebb ünnep is tud lenni. Tudom, hogy ők nehéz helyzetben vannak, de ha belülről, szívből meg tudják élni a karácsony - ahogy éreztük a műsor közben - mégiscsak szép lehet az ünnepük, körülményektől függetlenül. Azt kívánom, hogy minél többen éljék át ezt az érzést – fogalmazott.

A hajléktalanszálló az év 365 napján, 0-24 órában nyitva áll minden rászoruló előtt. Ilyentájt megnő az adakozási kedv, lesz, aki karácsonykor meleg étellel fogadja az ide betérőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában