Köszöntő

2022.12.30. 10:59

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték csütörtökön Vörös Lajosné Tóth Gizellát

Tóth Judit

Vörös Lajosné – Gizi néni – örömmel fogadta a köszöntést csütörtökön Gasztonyban

Forrás: Unger Tamás

Összejött a népes család, Gasztony nevében pedig Nagy Miklós polgármester és Sáfárné Pintér Ildikó alpolgármester látogatta meg Gizi nénit, aki Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét is átvehette. – A mama az anyakönyvi iratok szerint 1927. december 29-én született ugyan, de a valóságban 1928 januárjának elején látta meg a napvilágot. Hogy melyik nap, arra nem emlékszik a mama, de úgy rémlik neki, hogy január elsején vagy másodikán. Ez a furcsa helyzet azért állt elő, mert Jászalsószentgyörgyön így lett meg a száz gyermek 1927-ben – meséli Varga Annamária, az egyik unoka. Gizi néni egész életében fizikai munkát végzett, 57 évesen ment nyugdíjba, de utána még ráhúzott tizenöt évet. 

Három gyermeke – két fia és egy lánya – született, az egyik fia már nem él. Családjában szinte mindenki hosszú kort ért meg, édesapja – aki gazdálkodó ember volt – 99 éves korában halt meg. Édesanyja varrónő volt, gazdag zsidó családoknak is dolgozott, gyerekként Gizi néni hozta-vitte a ruhákat a kuncsaftoknak. Gizi néninek hét unokája született, egy közülük elhunyt. Hat unokája nyolc dédunokával ajándékozta meg, a legidősebb 25, a legfiatalabb 3 éves. Gizi néni 2009-ben költözött Budapestről Gasztonyba, a lányához. Akkor járókerettel tudott mozogni. Most már ágyhoz kötött. Nehezen tud felülni, de szellemileg ép, tisztában van a napi eseményekkel, megismeri a családtagokat. Egyik szemére nem lát, de szeret keresztrejtvényt fejteni. Szerinte az tartja szellemileg fiatalon, hogy mindennap mozgatja az agyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában