Rendhagyó helyszín

2022.12.09. 13:56

Középpontban a hulladékgazdálkodás - Ülésezett a megyei közgyűlés

Rendhagyó helyszínen, rendhagyó időpontban tartotta éves utolsó rendes ülését Vas Megye Közgyűlése. Összesen 12 napirendi pontról, köztük a területi hulladékgazdálkodási hatóság beszámolójáról, határozott a testület.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Takarékossági okokból a Megyeháza Tinódi-termébe – a november végén és december közepén esedékes ülést összevonva - hívta össze a megyei közgyűlést Majthényi László elnök pénteken. A két közgyűlés közti beszámolót egyhangúlag fogadták el a megye vezetői. Dr. Szentiványi Beatrix, a Vas Megyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályának vezetője előadásában hangsúlyozta: a körforgásos gazdaság irányába való elmozdulás vált az Európai Unió környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának fő célkitűzésévé.

 Ez a gyakorlatban azt jelenti: a környezet terhelésének csökkentése mellett a hulladékok újrahasznosítására is összpontosítani kell. Az új rendszer úgy tekint a hulladékra, mint nyersanyagra. Elhangzott: Vas megye 216 településén két szolgáltató látja el a feladatokat: Szombathelyen, Táplánszentkereszten és Vasszécsenyben a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., a megye többi területén az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Dr. Szentiványi Beatrix egyebek mellett szólt arról is: a hulladékudvarok egyre népszerűbbek a lakosság körében. Az illegális hulladéklerakókkal kapcsolatban több észrevétel érkezett a megyei vezetők részéről. Mint ismeretes: ha nem derül fény az elkövető pontos személyére, akkor a hatóság az adott terület tulajdonosát szólítja fel, illetve bünteti meg. 

A 2018-ban kezdődött védelmi és biztonsági reform eddigi eredményeit mutatta be dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára. Részletesen ismertette a 2022. november 1-jén életbe lépett új jogszabályokat. Az új rendszerben kiemelt szerepet kap majd a Nemzeti Eseménykezelő Központ, továbbá honvédelmi referensek is segítik majd a munkát a hivataloknál. Az előadásban elhangzott az is, a tartalékosok száma folyamatosan növekszik.  

Több technikai jellegű napirendi pont elfogadása után zárt ülésen elismerő oklevelek adományozásáról szavazott Vas megye közgyűlése 2022 utolsó rendes ülésén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában