Megemlékezés

2022.12.10. 14:00

Templom épül Boldog Brenner János vértanúságának helyén

Ünnepi szentmisén, zarándoklaton emlékezik ma a Szombathelyi Egyházmegye Boldog Brenner János vértanúra.

Tóth Katalin

Fotó: © Unger Tamás

1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel kegyetlen módon megölték Brenner János rábakethelyi káplánt, a tettesek pontos kilétét máig homály fedi. Halálának 65. évfordulóján a vértanú lelkipásztorra emlékezik a Szombathelyi Egyházmegye. A szombathelyi Székesegyházban a délelőtti ünnepi szentmisén dr. Székely János megyés püspök azt mondta róla: az egész lényén átsugárzott Isten ragyogása, olyan pap volt, aki szerette az egyszerűséget, segítette a szegényeket, szellemi igényesség jellemezte, az imádság embere volt, aki utolsó erejével védte az eucharisztiát.

Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek összefoglalta a 2018-ban boldoggá avatott Brenner János életét. Szentbeszédében szólt arról, hogy mélyen vallásos családból származott, eleven észjárású, szorgalmas fiú volt, aki szülei támogatásával lett pap. Hivatástudata egyre mélyült, tudatában volt annak, hogy életveszélyben van, de nem félt a haláltól sem. Majd felsorolta, mi minden érvényes rá az evangéliumból. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot – elmélyült ismereteinek is köszönhető volt, hogy népszerű volt Rábakethelyen, elismerték kedvességét és tudását is. Boldogok a tiszta szívűek – ez is vonatkozik rá. Nem véletlen, hogy ciszterci szerzetes akart lenni, akik tisztasági, engedelmességi és szegénységi fogadalmat tesznek. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért – ez is illik rá, mondta.

 

Az ünnepi szónok kitért arra: az egyházat ma is üldözik. A világ lakosságának mintegy 32 százalékát teszik ki a keresztények, az erőszakos cselekmények több mint háromnegyed részét ma is ellenük követik el. Az üldöztetés azonban általában az egyház javára válik – húzta alá. – Akik Brennert megölték, valójában öngólt lőttek: ők már sehol sincsenek, Brenner Jánost pedig ma is tiszteljük. Ma már nem érte, hanem hozzá imádkozunk. Közbenjárását kérjük, hogy a nyomába tudjunk lépni – fogalmazott. Befejezésül újra az evangéliumból idézett: boldogok a szelídek – János szelíd ember volt, de szelídségével kivívta maga ellen az egyház ellenségeinek haragját – mondta. Végül Váci Mihály versét olvasta fel, a Szelíden, mint a szél címűt.

 

Ünnepélyes kanonoki beiktatással folytatódott a szentmise: Székely János a kanonoki testület új tagjává nevezte ki Harangozó Vilmos apátot. Este püspöki szentmise helyszíne lesz a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom, ahol a mise főcelebránsa, Székely János mond szentbeszédet. A szentmise után zarándoklat indul Rábakethelyen át Zsidára, a vértanúság emlékkeresztjéhez. Útközben a püspök megáldja Rábakethelyen a vértanú tiszteletére emelt, felújított Piéta-szobrot.

Vértanúságának helyén templomot építtet a Szombathelyi Egyházmegye Boldog Brenner János tiszteletére szentelve – jelentette be Székely János megyés püspök a zarándoklat végén. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában