A hála koszorúi

2023.01.08. 14:01

A Hűség falvai Magyarországot választották - Vaskeresztesen a visszatérés 100. évfordulójára emlékeztek - fotók

Az egykori Magyarkeresztes és Németkeresztes Magyarországhoz való visszatérésének századik évfordulóját ünnepelték meg vasárnap, a tízórai misét követően.

Polgár Patrícia

1923. január 10-én csatolták vissza Vaskeresztest Magyarországhoz. Hűség falva címet is kapták a falvak.

Fotó: © Szendi Péter

Az ünnepségen Hatosné Németh Valéria, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a hagyományőrzők vezetője köszöntötte a megjelenteket. Felidézte: a Pinka-völgye nemzetiségi falvai a trianoni békediktátum módosítását úgy érték el, hogy a népszövetségi meghallgatás során egyöntetűen és határozottan magyarnak vallották magukat úgy is, hogy sokan közülük nem is beszéltek magyarul. Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője 2014-ben kezdeményezte az Országgyűlésnél, hogy a hazánkhoz így visszacsatolt falvak a Hűség falvai címet viselhessék.

Brádl Ferenc alpolgármester kiemelte: – Sokan, akik nem ismernek minket igazán, kérdik, hogy a német anyanyelvű elődeink miért akartak mégis Magyarországhoz, és nem a német nyelvű Ausztriához tartozni. A helyes válasz: a hűség. Hűség a családhoz, a munkához, a nemzethez. Hűségük még az anyanyelv szereteténél is erősebb volt – fogalmazta meg.

A beszédeket követően a Vaskeresztesi Hagyományőrzők idéztek az 1923-ban, Szombathelyen íródott jegyzőkönyvből. Ebből kiderül: a határkiigazítási eljárás során Magyarországhoz visszacsatolt Vas vármegyei falvak hivatalos magyar birtokba vétele 1923. január 10-én történt meg – ekkor Kis- és Nagynarda, Alsó- és Felsőcsatár, Magyar- és Németkeresztes (ezek egysítéséből lett Vaskeresztes), Pornóapáti és Horvátlövő teljes területe, valamint a Pinkamindszenthez, Felsőrönökhöz, Rábafüzeshez, Felsőszölnökhöz tartozó területek egy része visszakerült az anyaországhoz. Lovászadot viszont megkapta Ausztria. A visszacsatolás akkor megközelítőleg 11 632 kataszteri holdnyi területet és 3421 főnyi lakosságot érintett.

Az emlékműnél a vaskeresztesi önkormányzat képviseletében Brádl Ferenc alpolgármester, valamint a Vaskeresztesi Német Önkormányzat nevében Wölfinger Péter elnökhelyettes és a Vaskeresztesi Hagyományőrzők képviseletében Éberhardt Dániel, a gyermektánccsoport részéről pedig annak vezetői, Krancz Adél és Éberhardt Szabina helyezték el a hála koszorúit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában