Testületi ülés

2023.01.28. 16:03

Beszámolók hangzottak el a sárvári testületi ülésen

Csütörtökön tartotta idei első ülését a sárvári önkormányzat képviselő-testülete, ahol több beszámoló is napirendre került.

vn

Fotó: vn

Czigány István városi főépítész számolt be elmúlt évi munkájáról, kiemelve, hogy a lakossági igények a háború és a járvány ellenére sem változtak. A Kolping Támogató Szolgálat vezetője, Rábáné Varga Anita szolgálatvezető beszámolójából kiderült, hogy közel 30 fogyatékossággal élő sárvári és környékbeli mindennapjait segítik szállítással, felügyelettel, készségfejlesztéssel.

A Nádasdy Kulturális Központ igazgatója, Takács Zoltán Bálint az intézmény tavalyi munkájáról referált. A központ 2023-as munkatervét elfogadta a testület. A Nádasdy Ferenc Múzeumnak 2022-ben több mint 32 ezer látogatója volt, megközelítve a 2019-es évet, annak ellenére, hogy az intézmény az energiaválság miatt tavaly decemberben bezárásra kényszerült. A könyvtárnak 1325 olvasója volt tavaly, ez 152 fővel több, mint egy évvel ezelőtt. A kulturális központ 2023-ra – az energiaválság, az infláció, a szűkösebb pályázati lehetőségek ellenére – gazdag programkínálatot állított össze, számos kulturális rendezvénnyel, új kiállításokkal, fesztivállal várják a sárváriakat és a turistákat.

Beszámolót fogadott el a testület az adóztatási tevékenységről. Sárváron iparűzési adót és idegenforgalmi adót kezel a helyi adóhatóság, a lakosságot helyi adó nem terheli. Ezek az adóbevételek jelentős mértékben hozzájárulnak a város biztonságos üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez. Az adófizetők fegyelmezettségükkel és az önkormányzati adóhatóság jogszabályi kereteke között végzett tevékenységével hozzájárul az önkormányzat tervezhető és eredményes gazdálkodásához.

A tavalyi Simon-Júdás napi országos kirakodóvásárt Kondora István polgármester értékelte. A vásáron közel 500 árus kínálta portékáját, és kedvező időjárásnak köszönhetően 40-45 ezer fő látogatott ki oda.

Az ülésen a testület pályázatot írt ki a Sárvári Gondozási és Gyermekjóléti Központ intézményvezetői álláshelyére.

Napirendre kerül két Top-Plusz pályázat is a helyi és térségi turizmus fejlesztésével és a belterületi közutak fejlesztésével kapcsolatban, konzorciumi együttműködési megállapodást kötöttek a Vas Vármegyei Önkormányzattal. Az egyik pályázatnak köszönhetően újabb kerékpáros-turisztikai fejlesztés lesz Sárváron, egyrészt a Gyöngyös-műcsatorna északi partjával párhuzamos nyomvonalon, a Vadkert körút és a Zuhogó utca közötti szakaszon épül kerékpárút, másrészt a már meglevő turisztikai kerékpárút két szakaszát összekötő Tizenháromváros utca közel 200 méter hosszú szakaszát újítják fel. Egy másik nyertes pályázat révén, a Berzsenyi utca átépítésével és a Várkerület utca Kossuth tér és Tizenháromváros utca közötti szakaszának felújításával, jelentősen javulnak a belváros közlekedési feltételei.

A képviselők határoztak a kormányzattól kapott újabb, mintegy 24 millió forintos uszoda-üzemeltetési támogatás átadásáról a Sárvári Gyógyfürdő Kft. részére. Tavaly év végén a kormány a városnak a szankciós energiaköltségekre 119 milliós támogatást biztosított. Ezen túl a Sárvárfürdőnek tavaly év végén közel 16 millió forintot adott, most újabb 24 milliós forrást ad közüzemi költségeinek finanszírozására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában