Összejövetel

2023.01.23. 08:00

Emlékezéssel kezdett a celli honismereti munkaközösség - Kemenes Géfin Lászlót és Lenner Józsefet idézték

A Celldömölki Honismereti Munkaközösség megtartotta az idei év első találkozóját, ahol az emlékezésé volt a főszerep.

Vas Népe

Forrás: Giczi Sándor

A munkaközösség tagja volt Lenner József nyugalmazott gimnáziumi tanár, igazgatóhelyettes (1931–2023), akit január 14-én helyeztek örök nyugalomra a celldömölki katolikus temetőben. Az év első összejövetelén rá emlékeztek a honismereti munkaközösségben. Megemlékeztek a szintén Celldömölkön eltemetett – halálában gyerekkora és diákévei helyszínére visszatérő Kemenes Géfin Lászlóról (1937–2022), a József Attilaés Márai Sándor-díjas költőről, egyetemi tanárról, fordítóról, a nyugati magyar irodalom kiválóságáról, aki 1956-ban emigrált és Kanadában talált menedéket. 

Forrás: Giczi Sándor

1977-től a montréali Concordia Egyetemen és a Marianopolis Főiskolán 20. századi angol és amerikai irodalmat tanított. 1979-ben végzett a montréali McGill Egyetemen. 1981–1988 között az Arkánum című washingtoni irodalmi folyóirat társszerkesztője volt. Fordított, verseket és prózát is írt. A celldömölki városi lapban 1993-ban megjelent interjúban arról is beszélt, hogy számára a haza fogalmához hozzátartozik a Ság hegy. A megemlékezések után a 200 éve született Petőfiről hangzott el előadás az összejövetelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában