Gyógyszer: amelyik nincs, helyettesítik

2023.01.10. 07:00

Az elmúlt hetekben leginkább a „szezonális” gyógyszerekből volt hiány Vas vármegyében

Az elmúlt hetekben leginkább a „szezonális” gyógyszerekből volt átmeneti hiány a vasi gyógyszertárakban. Tartósan hiánycikk egy, a cukorbetegeknél a vércukorszint csökkentésére használt injekcióból volt. A hiány okai a háború, az energiaválság és a pandémia következményei lehetnek.

Polgár Patrícia

Dr. Németh Ákos a vépi gyógyszertárban

Forrás: Cseh Gábor

Dr. Németh Ákos gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas Megyei Szervezetének elnöke elmondta: megközelítőleg 1500 különböző gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény hiánycikk jelenleg a patikákban. Ezzel együtt megnyugtatja olvasóinkat: ha a keresett gyógyszer nem kapható, általában más gyártó ugyanolyan vagy hasonló hatóanyag-tartalmú készítményével szinte bármelyik gyógyszer helyettesíthető.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a vény nélküli gyógyszerek esetében a vásárló hagyatkozhat a gyógyszerész ajánlására. Ha a vényköteles gyógyszeréből és a helyettesítésére alkalmas termékből sincs a patikában, forduljon a kezelőorvosához, aki más gyógymódot fog ajánlani – tanácsolja. Az elmúlt hetekben egyes szezonális jellegű készítményekből volt leginkább hiány. Például az egyik legnépszerűbb, megfázás elleni italporhoz volt szinte lehetetlen hozzájutni, de a napokban újra érkezett szállítmány. Szintén csak ritkán kapható egy, a gyermekek kezelésében alkalmazott lázcsillapító szirup – lázcsillapító cseppeket ajánlanak a készítmény pótlására. 

Ugyancsak sűrűn keresettek ilyenkor a szopogatótabletták, ezek helyettesítésére mindig van alternatíva – jegyezte meg dr. Németh Ákos, aki azt is elmondta: tartósan hiánycikknek mutatkozik egy cukorbetegek kezelésére kifejlesztett, a vércukorszint csökkentésére használt injekció. 

– Ha a beteg ragaszkodik a készítményhez, érdemes feliratkoznia, ha érkezik szállítmány, értesítik. Megoldás lehet több patikában érdeklődni. Ha nem jár sikerrel, a kezelőorvos egyéb terápiát javasolhat. A szakember kérdésünkre elmondta: a gyógyszerhiány okai összetettek. Egyes gyógyszergyárak megpróbálnak az európai gyógyszergyártásra visszaállni és Kínát kiiktatni, ez időbe telhet. Nem kedvez a háború és az energiaválság sem. Az államilag nem támogatott gyógyszerek esetében a megnövekedett költségeket gyorsan lehet az eladási árban érvényesíteni, a támogatott készítményeknél azonban először a biztosítóval kell megegyezniük a gyáraknak az új támogatott árakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában