A kamera segíthet

2023.01.03. 14:00

Harc a szemetelők ellen vármegyénkben is - Miért kerül az illegális hulladék az erdő aljára, az árokpartra?

Vármegyénkben is folyamatos a harc az illegális szemetelőkkel szemben. Minden egyes területet nem lehet bekamerázni, de a tapasztalat szerint ennek visszatartó hatása van.

Horváth László

Illusztráció

Fotó: Unger Tamás

Toronyban évek óta végeláthatatlan problémát jelent az illegális hulladéklerakás. Az önkormányzathoz, illetve Kovács György polgármesterhez is folyamatosan érkeznek bejelentések ezzel kapcsolatban. A jelzések mellett nem egy esetben fotókat, drónfelvételeket is csatoltak. 

- A jegyzővel, aljegyzővel minden esetben kimegyünk a megadott helyszínre, és behatároljuk kinek a tulajdona az érintett terület – mondta Kovács György. – Egyúttal pedig felszólítást küldünk a tulajdonosnak, hogy szállítsa el a hulladékot. Tudjuk, bosszantó és költséges dolog mindez, ugyanakkor a törvény szerint hiába nem az ingatlan tulajdonosa helyezte el a szemetet, mégis az ő feladata a felszámolás. Az eseteket jelzik a kormányhivatal felé is. 

A polgármestertől megtudtuk, sok esetben építési törmelék, háztartási szemét, illetve zöldhulladék kerül az erdő aljára, az árokpartra. 

© Unger Tamás
Kovács György polgármesterhez is folyamatosan érkeznek bejelentések
Fotós: Unger Tamás

- A képviselő-testület korábban úgy döntött, hogy egész évben megtiltja a fű, az avar, illetve a fanyesedék égetését – tette hozzá a faluvezető. – Hétköznapokon, munkaidőben egy telephelyen a lakosság ingyenesen helyezheti el a zöldhulladékot. Ezzel is segítve a falu tisztántartását.  

Úgy tűnik, van hatásos megoldás a szemetelés ellen. Igaz, mindenhova nem lehet kamerát felszerelni, de ott, ahol működik ez a rendszer, jelentős mértékben csökkent az illegális lerakott hulladék mennyisége, illetve nem alakultak ki gócpontok. Csepregen a külterületi részeket két éve figyelik kamerákkal. A temetőhöz, a játszótérhez, a Malomkerthez és az általános iskolához is kerül, került kamera; a szombathelyi, a kőszegi, a büki és az acsádi városkapukat is figyelik.  

– Amikor illegális szemetelést észlelünk, a felvételek visszanézésével jó aránnyal deríthető ki az elkövető – közölte Horváth Zoltán polgármester. – Felszólítjuk a tettest, hogy szüntesse meg a károkozást. Adott esetben pedig feljelentést is teszünk a rendőrségen.  

A polgármester számításai szerint a kamerarendszer működése óta, mintegy 800 kömbéternyi, illegálisan lerakott hulladékot szállíttattak el a lerakójával. Mint arról korábban beszámoltunk, Vas megyében a 2019-2021-es években a hulladékgazdálkodási hatáskörben végrehajtott hatósági ellenőrzések száma évente 34-40 között változott. 2022-ben ez a négyszeresére emelkedett.  Míg korábban a ritkább hatósági ellenőrzések súlyosabb szabálytalanságokat tártak fel, a mostaniak inkább már gyorsan, akár a helyszínen orvosolható hiányosságok. 

Az ellenőrzések fokozódása egyértelműen elősegíti az érintettek jogkövető magatartását. Hulladékgazdálkodási hatáskörben 2020-ban 73 esetben több mint 22 millió forintnyi, addig 2022 szeptember végig 121 esetben összesen valamivel több mint 8,9 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Az ügyek felderítését nagyban segíti, hogy a számos helyen működik köztéri kamera, de kapnak jelzéseket a területileg illetékes rendőrkapitányságoktól is. Jól működik a HulladékRadar nevű mobilapplikáció is: míg 2021-ben 214, addig idén 496 bejelentés érkezett ezen keresztül a hatósághoz. 

A kormányhivatal összefoglalójában kiemelték: Magyarország számára is kiemelt cél a környezet védelme, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt, tisztább környezetet szeretnénk. További cél, hogy a gazdaság minél gyorsabban átálljon az innovatív, zöld, és a saját hulladékát is feldolgozni képes körforgásos gazdaságra.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában