Eredményes év

2023.01.31. 07:00

Jól működik a falugazdászok hálózata, folyamatosan biztos háttérrel szolgálnak

Eredményes évet zárt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas vármegyei falugazdász-hálózata – közölte Czotter Ferenc igazgató.

Vas Népe

Czotter Ferenc: eredményes évet zártak

Forrás: VN-archív/CSG

Tanácsadási tevékenység mellett hatósági feladatokat is ellát a falugazdász-hálózat, így egyebek mellett a mezőgazdasági káresemények felmérését, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésével kapcsolatos teendők ügyintézését, a termésbecsléssel, illetve a növények állapotminősítésével összefüggő adatgyűjtési és -szolgáltatási feladatokat végeznek országszerte. Tavaly mintegy 600 falugazdász közel egymillió alkalommal működött közre elektronikus ügyintézésekben, adott személyes tájékoztatást, és több mint 1500-szor szerveztek csoportos tájékoztatót. Vas vármegyében 15 falugazdász dolgozik, látja el a gazdák tájékoztatását a támogatásokkal kapcsolatos kérdésekben és szakmai területen egyaránt. 

Többek között segítenek a rovar-, kártevőcsapdázásban, a búza- és szójatermelési verseny, illetve a búza- és szója-fajtabemutatók megszervezésében is. Czotter Ferenc, a NAK Vas vármegyei igazgatója elmondta: az őstermelők, közös őstermelők, családi gazdaságok őstermelők családi gazdaságává (ŐCSG) alakítása folyamatosan és zökkenőmentesen zajlott tavaly. Közel 3100 egységes kérelmet nyújtottak be, mintegy 67 ezer hektár területre. A 15 falugazdász mintegy 24 ezer alkalommal működött közre elektronikus ügyintézésben, adott személyes tájékoztatást. Továbbá 62 esetben tájékoztatták csoportosan a gazdákat az aktuális ügyekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában