Karitatív akció

2023.01.14. 14:38

Jótékonysági disznóvágáson jártunk Kőszegen - videó, fotók

Három disznót vágtak szombaton délelőtt a Kőszegi Katolikus Egyházközség szervezésében. A disznóvágást karitatív céllal tavaly tartották meg először dr. Kovács István orvos kezdeményezésére. Idén jött a folytatás: a kőszegi karitász munkatársai ezúttal közel száz családnak tudtak disznótoros csomagot és tőkehúst osztani.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

Dr. Perger Gyula kőszegi plébános elmondta, hogy az elmúlt esztendőben két sertést dolgoztak fel, akkor közel hetven családnak jutott egységcsomag, amelyet a Kőszegi Plébániai Karitász osztott szét. Az idén már három disznót vásárolhattak a jótékony magánszemélynek köszönhetően. Azt is fontos megemlíteni, hogy a költségekbe a Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság is beszállt, sőt helyet is biztosított az eseménynek. Tavaly ugyanis a Brenner János Közösségi Házban volt a disznóvágás, de az épület jelenleg zárva van energiatakarékossági okok miatt, így új helyszínt kellett keresni, a tűzoltók pedig készségesen segítettek. 

Dr. Kovács István érdeklődésünkre elmondta, hogy összeszokott csapattal dolgoznak. A baráti társaság gyakorlott minden munkafolyamatban, magánházaknál már nem egyszer vágtak disznót közösen. 

-A sertéseket egy magán állattenyésztőtől vásároltuk Győr-Moson-Sopron Vármegyében, Völcsejen. Egy 304 kilogrammos, egy 240 kilogrammos és egy 190 kilogrammos disznót vágtunk le, amiből toroskáposzta és resztelt máj készült a helyszínen, emellett töltünk véres és májas hurkát, kisütjük a zsírt, a többit pedig tőkehúsként osztjuk szét, darabolva, csomagolva. Ebben a karitász munkatársai segítenek, az idén akár száz kőszegi és környékbeli családhoz is juthat a disznótoros csomagból - mondta a főszervező, aki azt is hozzátette: idővel szeretnék a kibővíteni a disznóvágást egy főzőversennyel és egyéb kísérő programokkal. 

A kőszegi Csendes Kovács Miklós a kondérok, üstök mellett teljesített komoly szolgálatot. Ő készítette a toroskáposztát és az elmaradhatatlan resztelt májat, ami nélkül talán nem is létezik disznóvágás. - Hobbiszakács vagyok,  versenyekre járok, országos megmérettetésekről vannak szép eredményeim, például Arany Fakanál Díjam is. Tizenhárom éve minden aranyvasárnapon száz adag ételt főzök a kőszegi főtéren, és mind elosztogatom. Nekem megnyugvást ad, ha segíthetek, ezért csatlakoztam a Kovács doktor úr által kezdeményezett disznóvágáshoz, amely nemes célt szolgál - zárta szavait a program főszakácsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában