Köszöntés

2023.02.17. 18:44

A jelenlétük is gyógyít - WSSZ: ünnepség a magyar ápolók napja alkalmából - fotók

A Magyar Ápolók Napja tiszteletére rendezett ünnepséget a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Vas Vármegyei Területi Szervezete pénteken a Weöres Sándor Színházban.

Tóth Katalin

A díjat Szabó Péterné, dr. Balogh Zoltán és Altmajer Beáta, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetem Oktatókórház ápolási igazgatója adta át Csemez Miklósnénak

Fotó: Unger Tamás

A szervezet 6. alkalommal hívta össze a vármegye egészségügyi szakdolgozóit – a találkozás arra is lehetőséget adott, hogy új és hasznos szakmai ismeretekkel bővítsék tudásukat. Hivatali elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen, de jókívánságait küldte a résztvevőknek és a szakdolgozóknak V. Németh Zsolt Kiemelkedő Nemzeti Értékek Felügyeletéért felelős miniszterelnöki biztos, akit az elmúlt napokban az Energiaügyi Minisztérium államtitkárává nevezett ki Novák Katalin köztársasági elnök.

A Kormányhivatalt dr. Wächter Walter, a Népegészségügyi főosztály vezetője, tiszti főorvos képviselte. Köszöntőjében kiemelte: „ápolók nélkül az egészségügy nem működik, ápolás nélkül az orvostudomány mit sem ér.” Mint mondta, a hivatást gyakorolni csak szívvel-lélekkel van értelme – az ápolók, ahogy az orvosok a jelenlétükkel is gyógyítanak. Végül megköszönte kitartásukat, és hogy hivatásukat itthon, Magyarországon gyakorolják.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett, jövőre lesz tíz éve, hogy az Országgyűlés határozatot fogadott el az ápolók napja megünnepléséről, majd a MESZK területi szervezetének munkáját méltatta. – Hiába fejlődik a technika vagy fektetünk be különböző gépekbe, ha nincs a gép mellett a megfelelő szakértelem, a szakember, aki elhivatottan végzi munkáját – hangsúlyozta.

Becsüljük meg az ápolókat, figyelmeztetett dr. Nemény András, Szombathely polgármestere. Nincs még egy olyan élethelyzet, mint az ápoló és a beteg viszonya. Szétöredezett méltóságunkat, amikor bekerülünk az egészségünkbe, csak olyan emberek tudják helyrerakni, akiknek ez a hivatásuk és van lelki többletük, amiért ezt a pályát választották, mondta. Külön megköszönte a vírushelyzetben mutatott áldozatukat.

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy fogalmazott: „ápolónak lenni különleges professzió, amelyre nem mindenki képes”. Utalt a rendszer folyamatos változásaira és arra is, hogy orvostól átvett folyamatokat végeznek a szakdolgozók. A magyar ápolókról való megemlékezés a magyar szakdolgozókra is kiterjed. Meg kell becsülnie az ápolókat, szakdolgozókat a mindenkori társadalomnak, szakmapolitikának és politikának, mert nélkülük nem működik a rendszer – jelentette ki.

A Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat Altmajer Beáta ápolási igazgató képviselte. Beszédében felidézte: a magyar ápolók példaképét, az ország első főápolóját, Kossuth Zsuzsannát ünnepeljük ezen a napon, akinek az 1848/49-es szabadságharc idején a tábori kórházak megszervezésében, a sebesültek ápolásában és körülményeinek javításában elévülhetetlen érdeme van. Kortársa, Florence Nightingale mellett ő alapozta meg a szakma alapjait, az oktatás jelentőségét, a szakmai tagozódást. A ma egészségügyi szakdolgozójának a magas szakmai követelményekkel, a tudomány és a technika gyors fejlődésével is lépést kell tartania. Legyünk büszkék választott hivatásunkra – üzente kollégáinak.

Wertmüllerné Takács Enikő, a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnöke Kossuth Zsuzsanna heroikus feladatáról emlékezett meg.

Végül Szabó Péterné, a MESZK Vas Megye Területi Szervezetének Területi elnöke osztotta meg gondolatait: rávilágított a mai betegellátás helyzetére és arra a rögös útra, amelyen egy ápoló, szakdolgozó a beteg ember segítéséig eljut.

A Magyar Egészségügyi Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezet Elnöksége határozata alapján az elmúlt évekhez hasonlóan idén is életműdíjjal jutalmazott egy szakdolgozót: Csemez Miklósné nyugalmazott osztályvezető ápolót. Az életműdíj létrehozását, amelyet évente egy alkalommal adományoz a szervezet, az motiválta, hogy példaként állítsanak a jelen és jövő generációja számára olyan szakdolgozókat, aki életük során szerzett tapasztalatikkal, etikus magatartásukkal, szakmai tudásukkal, elhivatottságukkal mintául szolgálnak – hangzott el.

Csemez Miklósné Strommer Ilona Bakonyszentivánon született, majd az érettségi után tanári állásban helyezkedett el. Az egészségügy vonzotta, így beadta jelentkezését a szombathelyi ápolóképzőbe, ahová 1968-ban vették fel Általános ápolóként kezdett dolgozni a Markusovszky-kórházban, majd 1980-ban Intenzív betegellátó szakápoló képesítést végezte el. 1997-ben diplomás ápoló szakon szerzett diplomát kitűnő eredménnyel. Munkája elismeréseként 2000-ben orvosigazgatói dicséretet, 2001-ben egészségügyi miniszteri dicséret kapott. 2004-ben az Egészségügyi Szociális és Családügyi Miniszter Elismerő Oklevelét a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály ápolói részére kaphatták meg munkájuk elismeréséül, majd 2007-ben a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztjével tüntették ki. Csemez Miklósnénak dr. Széll Kálmán főorvos, aki kezdetektől a kollégája volt, levélben gratulált – ezt is felolvasták az ünnepségen.

A díjat Szabó Péterné, dr. Balogh Zoltán és Altmajer Beáta, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetem Oktatókórház ápolási igazgatója adta át.

Az ünnepségen Példaképeink nyomában címmel a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola irodalom szakkörének tanulói tartottak előadást. Akrobatikus rock&roll produkcióval készültek a tanakajdi White Tiger RRC táncosai. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház direktora és Völgyi Attila, a színház művésze kulturális műsorral készült. A folytatásban a Márkus Emília teremben dr. Mosonyi Tamás tartott előadást Az önmotiváció szerepe az egészségügyi szakdolgozói munkában címmel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában