Rendezvény

2023.02.16. 18:28

A röfitől a frissen töltött kolbászig - Két év kihagyást követően idén újra megrendezik a rábapatyi röfinapot szombaton

Két év kihagyást követően idén újra, immár nyolcadik alkalommal megrendezik a rábapatyi röfinapot és regionális kolbásztöltő versenyt szombaton. Nemcsak Rábapatyon, hanem Gencsapátiban is lesz disznótoros a Gencsapáti KanÁszok szervezésében.

Polgár Patrícia

Felvételünk a 2020-as röfinapon készült.

Fotó: Ohr Tibor

A röfinapot február 18-án, szombaton a termelői piacon tartják meg a Rábapatyért Közhasznú Egyesület és a község önkormányzatának szervezésében. Nyilvános lesz a levágott „röfi” feldolgozása, a kilátogatók disznótoros ételeket kóstolhatnak egész nap. Lesz böllérmáj, sült hús, sült kolbász és toros káposzta, de dödölle is készül. A jó hangulatról mulatós zenével, élő népzenével, néptánccal, táncházzal, arcfestéssel, lufihajtogatással, népi fajátékokkal, tombolasorsolással gondoskodnak. 

A kolbásztöltő versenyre a helyszínen 10 és 11 óra között nevezhetnek a csapatok, maximálisan húsz csapat nevezését tudják elfogadni. A verseny 11 órakor kezdődik, a kolbásztöltőknek két órájuk lesz a kolbászok elkészítésére, majd 13 órától az éhes zsűrié a feladat, hogy kiválassza a legjobban sikerült alkotásokat. Az eredményeket 15 órakor hirdetik ki. 

A termelői piac 7-től 10 óráig a megszokott kínálattal is várja a vásárlókat. Gencsapátiban szombaton 7.30-kor kezdik meg a Művelődési Ház és Könyvtár udvarán a hagyományőrző disznóölést, amelyen a gyerekek és a családok betekinthetnek a disznóölés és -feldolgozás folyamatába, 10 órától pedig kóstolóra várják a település lakóit. 16 órától hagyományos farsangi mulatság lesz vetélkedővel, jelmezversennyel. A gencsapáti mulatságon a zenét a Zsivány zenekar és DJ Szunyog biztosítja. A rendezvény lényege a szervezők szerint, hogy egy közösségépítő alkalmon újra együtt megélhessék a disznóölés és -feldolgozás, a tor és a farsangbúcsúztatás régi hagyományát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában