Fejlesztés

2023.02.09. 14:00

Burkolatjavítás és szennyvízhálózat-rekonstrukció – Felújították Kőszegen a Gyöngyös utcát

A történelmi belvárost, a Várkört köti össze az Árpád térrel az egyirányú Gyöngyös utca, amely kilenc hónap alatt 104,6 millió forintból újult meg.

Tóth Kata

Ágh Péter, Básthy Béla és Csiki István önkormányzati képviselő

Forrás: Ohr Tibor

A két városrész között kevés útkapcsolata van Kőszegnek – a Gyöngyös utca ilyen. Elhasználódott és erősen kátyús volt az útburkolat: 223 méter hosszan, 6,2 méter szélességben újították fel az utat. Ahol elég vastag volt a burkolat, ott a kopóréteget cserélték; egyes szakaszokon teljes cserére volt szükség. Szakaszonként a hálósan repedezett aszfalt javításán túl a szennyvízhálózat rekonstrukciója és az ivóvíz-bekötések cseréje is megtörtént – ismertette a bejáráson Básthy Béla polgármester, majd a technikai részletekre tért: kétszáz méter hosszban valósult meg a teljes szennyvízhálózat-csere. A komplikált műveletben hét helyen cserélték a beton aknákat és további 113 méteren átvezették a szennyvízbekötéseket. A magassági vonalvezetés kialakításánál figyelembe vették a meglévő hálózat mélységének lejtésviszonyait és a meglévő keresztező közművek magassági elhelyezkedéseit. 

Parkolókat alakítottak ki egyebek mellett az evangélikus szeretetotthon és a középiskola között, illetve lassítóküszöböt is elhelyeztek, hiszen sok baleset történt ezen a szakaszon. Egyes pontokon a járdát is kijavították. Tavaly februártól kilenc hónapon keresztül dolgozott a kivitelező úgy, hogy a csapadékvíz vonatkozásában a tervezetthez képest pluszfeladatokat is el kellett végezni. – Sok türelmet igényelt a lakosság részéről a kivitelezés, de annál nagyobb öröm, hogy elkészült – tette hozzá. Ágh Péter országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta: – Az idén is tovább folytatódott a kőszegi útfelújítási program. Elkészült a Hegyalja, a Mélyút és a Festetich utca, most pedig a régen várt Gyöngyös utcai felújításnak is örülhetünk. Kimagasló, hogy Kőszegen ilyen mértékű beruházások tudnak megvalósulni. Az útfelújítási program sikere pedig önmagáért beszél. A város képe a kormány támogatásával átalakult – a felújítások Kőszeg minden részét érintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában