Öt és fél milliárd

2023.02.15. 19:11

Csillagos ötös a büki költségvetés - Az intézmények működtetése mellett új beruházások is indulhatnak

A büki önkormányzat 2023-as költségvetésének főösszege 5,5 milliárd forint. Igaz, ebben már szerepel a Magyar Államkincstár számláján vezetett, a pályázaton elnyert, de eddig fel nem használt 2,4 milliárd forint is.

Horváth László

Fotó: © Unger Tamás

- A költségvetés összeállításakor két célja volt a városvezetésnek – kezdte dr. Németh Sándor polgármester. – A legfontosabb az intézmények - polgármesteri hivatal, bölcsőde-óvoda, idősek otthona, művelődési ház, könyvtár és sportcsarnok - működtetése. Emellett terveink szerint idén is jelentős beruházások indulhatnak el. Ezek közül kiemelkedik a tervezett bölcsőde megépítése. Az elmúlt időszak, a koronavírus-járvány, a háborús helyzet, az emelkedő rezsiköltségek miatt a bevételek, kiadások esetében több kockázattal is számolni kellett.   

Az elfogadott költségvetésből kiderült, hogy az idei büdzsé főösszege 5,5 milliárd forint. Ebből a Magyar Államkincstár számláján szerepel a pályázaton elnyert, de eddig fel nem használt 2,4 milliárd forint. Itt kell megemlíteni, hogy a bükfürdői főtér kialakításának végelszámolása ebben az évben történik. A főbb számok között szerepel, hogy az önkormányzat idén az államtól érkező 410 millió forint feladatfinanszírozási bevétel mellett az iparűzési, az idegenforgalmi, az építményadóból, valamint a késedelmi pótlékokból további 1,1 milliárd forinttal számol. A felhalmozási bevételek 1,2 milliárd forintot jelentenek.   

A kiadási oldalon ugyancsak megjelenik a főtér átépítésnek lezárása, illetve a bölcsődei beruházás, valamint az iparterület közműfejlesztéshez kapcsolódó összeg is. Nézzünk néhány fontosabb adatot: a személyi kiadások 630 millió forintot, a dologiak pedig 895 millió forintot tesznek ki. Tartalékra közel 100 millió, a felújításokra pedig 75 millió forintot különítettek el. A város szolidaritási adóként 322 millió forintot fizet be az államkasszába. A bevételek és kiadások összege az elfogadott költségvetés szerint megegyezik.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában