Hősök

2023.02.16. 11:18

Emlékérmet kaptak a hős vasi tűzoltók - "Földrengés esetén célszerű felfele menekülni a több emeletes épületben" - fotók, videó

Polgár Patrícia

Forrás: Horváth Balázs

Ökrös Árpád László tűzoltó őrnagynak és Veiczer Krisztián tűzoltó főtörzsőrmester 2023. február 6-12. között teljesített szolgálatot a földrengés sújtotta törökországi Antakya városában, ahol a nap 24 órájában megfeszített munkával dolgoztak a túlélők megmentésén. A HUNOR Mentőszervezet 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki az összedőlt épületek romjai alól.

Február 6-án hajnalban a Richter-skála szerint 7,8-as magnitúdójú rengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a magyar speciális egység tagjait a reggeli órákban értesítették arról, hogy készüljenek az esetleges riasztásra, ami végül 10.30-kor történt meg – idézte fel a másfél héttel ezelőtt történteket Ökrös Árpád azon a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, amelyen a HUNOR Mentőszervezet két vasi tagja számolt be a törökországi mentőmunkájuk során szerzett tapasztalataikról.

Veiczer Krisztiánt bevásárlás közben érte a riasztás. Mint mondta, sejtette, hogy kirendelik Törökországba, így elindult beszerezni az utazáshoz szükséges dolgokat. A tűzoltóknak aztán négy órája volt felérni Budapestre, ahonnan egy rövid felkészülést követően utaztak ki kormányzati géppel Adanába. Kedden hajnalban érkeztek meg, a magyar kontingens buszokkal és teherautókkal utazott át a 200 km-re levő Antakya városába. - A városhoz közeledve ezen a több száz kilométeren csak a romok és a fájdalom képei kísérték az utunkat. Rengeteg civilt láttunk, akik saját, összedőlt házaikból próbálták menteni a szeretteiket – fogalmazott Ökrös Árpád.

A HUNOR csapatának a városba megérkezve elsődleges feladata lett volna, hogy tábort verjenek, ám erre nem volt lehetőségük, a helyi hatóságok nem voltak a helyzet magaslatán, így azonnali beavatkozásra volt szükség a részükről. Egy olyan épülettömbnél kezdték meg önállóan a munkát, amelyben 1000-1200 ember lakott. Az épület első három szintje és a 12. emelete összeomlott, szerkezete megdőlt, maga alá temetve élőket és holtakat. Az alegység többször két kárhelyszínen is dolgozott, elsődleges feladatuk az élők mentése volt. - Addig, míg nem ismertem az embert, csak azt láttam, hogy egy férfi, nem volt gond. De amint jött az információ, hogy három gyereke, felesége van, sokkal mélyebben érintett a dolog – fogalmazott Ökrös Árpád, aki párás tekintettel mesélt a gyermekek mentéséről. - Hozzájuk mindig másképp viszonyulunk. Mi is apák vagyunk, minden családban van gyermek. Élő gyermeket találni nagyon nagy dolog – mondta, majd átadta a szót társának. - Nehéz ezeket a dolgokat a helyén kezelni. Nem minden esetben tudtunk segíteni, de azzal, hogy a halott gyermekeket visszaadtuk a családjuknak, megadtuk nekik a megnyugvást – tette hozzá Krisztián.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között éltek a kint töltött hat nap során, elmondták: táborukat véglegesen csak a második napon tudták kialakítani, egy egykori kávézó épületénél verték fel azt. A hideg téli éjszakában sátrakban, hálózsákokban aludtak. Sok esetben a rendelkezésre álló eszközökből kellett rögtönözniük: egy lefolyóval rendelkező helyiségben alakítottak ki fürdőszobát, ahol egy permetezőhöz hasonló felpumpálható víztartályból nyert vízzel tusoltak. Három napig teljesen önellátó volt a csapat, az utolsó napokra a helyi hatóság biztosította a számukra az élelmet.

A tűzoltók elmondták: még nem pihenték ki magukat, de az, hogy beszélhetnek az ott megéltekről, segíti őket a feldolgozásban. - Az ember minél többet mesél a történtekről, egyre inkább simulnak benne is a dolgok – fogalmazott Ökrös Árpád.

Végezetül ötleteket is adtak azzal kapcsolatban, hogyan érdemes cselekednünk egy földrengés esetén: elmondták, hogy a legbiztosabb pont ilyenkor egy emeletes házban a liftakna – az volt az egyetlen olyan hely az általuk látott házakban, ami minden esetben egyben maradt. Azt is megfigyelték, hogy az alsó három szint minden házban összeomlott, így vész esetén célszerű felfele menekülni - tanácsolták.

A hős vasi tűzoltók teljesítményét Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, Vas vármegye főispánja csütörtökön elnöki emlékéremmel ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában