Ingázás

2023.02.22. 08:00

Gyalogos zóna a határátkelőnél Somfalván

Március 1-jétőlSomfalva (Schattendorf) önkormányzata ellehetetleníti az ingázást az Ágfalvára vezető úton. A település polgármestere, Thomas Hoffmann ugyanis bejelentette, hogy gyalogos zónát alakítanak ki a határátkelő közvetlen közelében fekvő somfalvi temető mentén – írta meg az osztrák közszolgálati média.

Polgár Patrícia

Forrás: kisalfold.hu

Thomas Hoffmann polgármester sétálózóna kialakításával kíván véget vetni a falun áthaladó, az ingázók miatt megnövekedett forgalomnak. A tervek szerint a zóna elkészültét követően csak Ágfalva és Somfalva lakói használhatják majd az útszakaszt. Sopron környékéről – és Vas vármegyénkből is – többen ingáznak a határátkelőn át ausztriai munkahelyükre. 

A nagy forgalmat megelégelve Thomas Hoffmann már hetekkel ezelőtt a határátkelő lezárását – illetve azt, hogy csak a szomszédos falvak lakói haladhassanak át járműveikkel a határon – kérvényezte az osztrák belügyminisztériumtól. Egyelőre az átépítésére hivatkozva zárják le az utat, a teljes útzár tizenkét hétig tart. Ezután pedig egy úgynevezett „süllyedő cölöp” kerül az arra járók útjába, amin csak engedéllyel lehet áthajtani. Az áthajtásra feljogosító engedélyt az ágfalvi és somfalvi lakosok igényelhetik a somfalvi községházán. A két évre szóló átjárási engedély 160 euróba kerül, és utalvány formájában a falusi üzletekben lehet majd megvásárolni az ORF beszámolója szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában