Bűvölet

2023.02.11. 14:00

Idén is megválasztják az év ásványát és az év kövületét - Pődör György ásványgyűjtőt kérdeztük

A Magyarhoni Földtani Társulat a 2016. évtől évente megválasztja az év ásványát és az év kövületét. Pődör György ásványgyűjtőt kérdeztük.

Merklin Tímea

Pődör György vasszécsenyi ásványgyűjtő bemutatta az év ásványát és az év kövületét

Forrás: Cseh Gábor

Amint megtudtuk, a szavazáson az ásványok tekintetében az antimonit, csillámcsoport és goethit közül lehetett választani, az ősmaradvány-jelöltek pedig a borostyán, a homoki dollár, az ősi páfrányfenyő voltak. Az ásványok között az első helyezést az antimonit érte el: káprázatos kristályformái alapján az egyik legszebb „bányavirág”. A legszebb hazai példányai a nyugat-mátrai ércesedésekből kerültek elő. Pődör György elmondta, hogy ő egyébként a különleges szépségű goethitre szavazott, amely német költőről, Goethéről kapta a nevét. A kövületek közül a pálmát a borostyán vitte el, ami az egykor élt fás szárú növények kövesedett gyantája. A világ leghíresebb borostyánlelőhelyei a dominikai, a mianmari és a balti területeken találhatók. Hazánkban az ajkai szénbányákban találtak késő krétakori borostyánokat, gyakran rovarokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában