Vasi vizeken

2023.02.05. 11:35

Kormoránok Vas vármegyében? A szövetség számít a figyelmes horgászokra, megőriznék a természetes halállományt

Nem véletlenül kapta a szárnyas halvadász becenevet a nagy kárókatona : éles csőrével rengeteg sérülést okoz azoknak a halaknak is, amelyeket nem sikerül elkapnia. Az előző évek tapasztalatai alapján, - az időjárástól és a tartós jég megjelenésétől függően – hazánkban elsősorban az Észak-Európából érkező, kóborló kormorán csapatok jelennek meg időről-időre.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: MW-Archív

- A Gersekaráti Sárvíz-tavon és a Rába-folyó több szakaszán már észlelték a kormoránok időszakos jelenlétét, tartós nagy létszámú megjelenésükről - a Gersekaráti tó kivételével – nem érkezett jelentés – közölte Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

A hatályos jogszabályban foglalt egyéb előírások mellett a védett vagy Natura 2000 hatálya alá tartozó területen fegyveres gyérítésre a természetvédelmi kezelő értesítése mellett csak abban az esetben kerül sor, ha két, egymást követő napon a kormorán-létszám meghaladja a 30 darabot egy-egy állóvízen, illetve 1 kilométes folyószakaszon.

A vadászatra jogosultakkal kötött megállapodás alapján a nem védett, vagy különleges madárvédelmi területnek nem minősülő vízterületeken külön hatósági engedély nélkül végezhető a nagy kárókatona gyérítése az együttműködő vadászok és hivatásos halőrök részére. Minden riasztásban, gyérítésben részt vevő részére a szövetség munkatársa oktatást tart a gyéríthető nagy kárókatona és a fokozottan védett kis kárókatona közti különbségről, mivel csak a fajok egyértelmű megkülönböztetése esetén vehet részt az arra jogosult személy a gyérítésben.

A Gersekaráti Sárvíz-tavon rendszeresen halászó madarak közül a hivatásos halőrök eddig tizenkettőt ejtettek el. Az állat fegyveres gyérítése egyébként nem egyszerű feladat, a rendkívül éber és tanulékony halászmadár eszén nehéz túljárni és az idősebb példányok tapasztalatai segítik az egész csapatot gyors menekülésben.

- Szövetségünk elfogadja és elismeri a halfogyasztó madár és emlősfajok jelenlétét, mint a természetes életközösségek részét, azonban szeretnénk megvédeni a természetes vizek őshonos halállományát, köztük a rendelkezésre álló forrásokból beszerzett, extrém mértékben megdrágult, telepített halállományt - erősítette meg Puskás Norbert.

Kérik a horgásztársakat, ha nagy tömegben látnak kormoránokat, azt telefonon jelezzék a területileg illetékes hivatásos halőrnek, vagy a szövetség központi irodáján a 94/506-835-ös számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában