Áttelepültek

2023.02.24. 11:45

Kormoránok Vasban – folyamatos, de nem könnyű a gyérítés

A kiolvadó és halban gazdagabb állóvizekre települt át a Rába folyón „garázdálkodó” kárókatona csapatok jelentős része. A legtöbb ragadozó madár továbbra is a Gersekaráti Sárvíz-tavon figyelhető meg.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: MW-archív

Hivatásos halőreink és segítőik szerdán próbálkoztak a 35-40 fős kormorán csapat gyérítésével, ami ezen a vízen sem könnyű feladat. Az éber, óvatos madarakat megközelíteni majdnem lehetetlen, a parton horgászók, gépjárművek és vagyontárgyak miatt a lövést nagyon körültekintően meg kell gondolni, illetve a „rutinos” madarak néhány lövés után lőtávolon kívül tovább állnak - tudtuk meg Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől. Hozzátette: a szerdai gyérítés során három nagy kárókatonát gyűjtöttek be, amely a nehéz körülményekre való tekintettel jó eredmény. 

Az elmúlt időszakban egyébként már több kormoránt levadásztak az idei szezonban a hatályos engedélyek és jogszabályi lehetőségek szerint. Február 14-én például a Rába folyó ikervári duzzasztott szakaszán kilenc nagy kárókatona került terítékre.

Korábban beszámoltunk róla, az időjárástól és a tartós jég megjelenésétől függően hazánkban elsősorban az Észak-Európából érkező, kóborló nagy kárókatona csapatok jelennek meg időről-időre. A madár nem véletlenül kapta a szárnyas halvadász becenevet: éles csőrével rengeteg sérülést okoz azoknak a halaknak is, amelyeket nem sikerül elkapnia.  

Puskás Norbert emlékeztetett: a nem védett, vagy különleges madárvédelmi területnek nem minősülő vízterületeken külön hatósági engedély nélkül végezhető a nagy kárókatona gyérítése az együttműködő vadászok és hivatásos halőrök részére. Minden riasztásban, gyérítésben részt vevő részére a szövetség oktatást tart a gyéríthető nagy kárókatona és a fokozottan védett kis kárókatona közti különbségről.  

Aki tömegesen lát kormoránokat, az telefonon jelezze a területileg illetékes hivatásos halőrnek, vagy a szövetség központi irodáján, a 94/506-835-ös számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában