Hagyomány

2023.02.27. 16:00

Kulináris mennyország a Csömötei szőlőhegyen – szombaton rendezik Lukácsházán a 8. böllérversenyt

Igazi disznótoros hangulatban, hamisítatlan falusi parádéra várják az érdeklődőket március 4-én, szombaton Lukácsházán a Csömötei-hegyi biotájházhoz. A böllérreggelitől a bálig egész nap kínál programokat a 8. Pincés-kemencés böllérverseny.

Tóth Katalin

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Tizenkét kemencés helyszínen a hagyományőrzés és a gasztroélmények jegyében zajlik a szombat. Győrvár, Lukácsháza, Kőszegpaty, Pusztacsó 8. alkalommal érkezik, Gyöngyösfalu, Perenye, Kemenesmihályfa, Vassurány, Csönge, Vép, Nemescsó és Csíkkozmás visszatérő versenyzőként vesz részt a megmérettetésen. Reggel korán, 6.30-kor érkeznek meg a csapatok a biotájházhoz és a pincés-kemencés helyszínekre. A verseny 7 órakor kezdődik a disznók leölésével, pörzsölésével, szakszerű bontásával a tájház udvarán.

© Unger Tamás
Fotós: Unger Tamás / Forrás: VN/archív

Már itt megkezdi a szakmai zsűri a pontozást. 8.30-kor szállítják az „alkatrészeket” a Csömötei hegyre, a pincés-kemencés helyszínekre – a húsok további feldolgozása már ott történik. A 10-15 főből álló csapatoknak először böllérreggelit kell készíteni, amit 10.00 órakor zsűriznek a Tájpincénél. Aztán kezdődhet a zene: 10.40-től a Borha Banda muzsikál. 11 órakor lesz a megnyitó a rendezvénysátorban – Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönti a megjelenteket, majd a Derű néptánccsoport és Vigyorkák műsorának tapsolhatunk. A nap folyamán elkészített sült pecsenyét, hurkát, kolbászt, disznótoros káposztát, kemencében sült ételt, húslevest 15 órakor zsűrizik a rendezvénysátorban. 17.15 az eredményhirdetés időpontja – a díjakat Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, az esemény védnöke adja át.

Disznótoros finomságokat és talpalávalót egész napra kínálnak a szervezők: a belépőjegyért hurkát, kolbászt, pecsenyét, disznótoros káposztát, kemencében sült húsételeket, forralt bort és házi pálinkát kóstolhatnak a látogatók, akik a helyszínen vagy az elővételben megváltott napi jeggyel szabadon közlekedhetnek és kóstolhatnak a 12 helyszínen, leadhatják szavazatukat a nekik leginkább tetsző vendéglátó csapatra. A szavazatok alapján este kihirdetik a közönségdíjas csapatot is.

A rendezvénysátorban 16.30-tól Márió, a harmonikás zenél, 18 órától fellép MikiNiki és a CsiniBabák. 20 órától a Jump bulizenekar koncertje zárja az estét: a bálon akár éjfélig mulathatunk. A forgatagba nagyokat és kicsiket is várnak: elővételben 5000, a helyszínen, a rendezvény napján pedig 7000 forintért vásárolhatók jegyek. (Elővételi helyek: Tolnay Vendéglő (Lukácsháza, Szombathelyi u. 39.), Közösségi Ház Lukácsháza, (Tanács u.12.), Tourinform Iroda (Szombathely, Király utca 1/a). A belépés 14 éves kor alatt ingyenes.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában