Közöttünk élnek, mégis alig ismerjük őket

2023.02.15. 18:30

Mi köti össze a vakondot, az alpesi gőtét, a barkóscinegét, és a temetőbogarat? - Prof. dr. Vig Károly elmondja

Közöttünk élnek, mégis alig ismerjük őket - prof. dr. Vig Károly, a szombathelyi Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese egy csokorba gyűjtötte a 2023-as év élőlényeit és elárulta azt is: melyekkel találkozhatunk Vas vármegyében.  

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Az elmúlt évtizedben évről évre nagyobb mozgalommá nőtte ki magát az év élőlényei-választás, a közösségi fórumokon keresztül ma már az egész országot eléri. - Ez örömteli, mert egyben azt is jelenti: egyre többen rácsodálkoznak az élővilág szépségeire. Mindegyiknek megvan a helye a természet körforgásában: ha túl sok szemet kiveszünk a rendszerből, előbb-utóbb összedől.  Jobb lenne, ha megtanulnánk együtt élni a különböző fajokkal – fogalmazott Vig Károly, majd rögtön egy példát is hozott.  

Az év emlősének a vakondot választották 2023-ban. A kiskerttulajdonosok révén nagy üldözésnek van kitéve, de mégiscsak szeretni kellene - lazítja a talajt, és táplálkozásával gyéríti a kártevőket, hiszen rovarokat fogyaszt.  

Az alpesi gőte lett az év kétéltűje: síkvidéken ne keressük, Vasban a Vendvidéken ismert. Rovarokkal, csigákkal, apró gerinctelenekkel táplálkozik. Gyönyörű színezetű: a háta kékes-barnás, hasa narancssárga színű, amin nincsenek foltok - ettől lehet megkülönböztetni a tarajos gőtétől. Védett faj, jobbára az élettere pusztulása, szűkülése veszélyezteti fennmaradását. 

Forrás: Szendi Péter

Az év madara a barkóscinege, nevét jellegzetes kinézetéről kapta: tolla kékes-szürkés színezetű, a szeme alatt egy nagyon határozott fekete barkó húzódik. Nagy kiterjedésű nádasokban, gyékényekben él, a nyáron rovarokkal táplálkozik. Régen ritka látvány volt Vasban, ma már a mesterségesen létrehozott tavak nádasaiban fészkel is. 

Az év rovara a közönséges temetőbogár, erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Vig Károly elmondta: a Magyar Rovartani Társaság olyan jelölteket választott, amelyek ivadékgondozása valamilyen szempontból érdekes. A temetőbogár elnevezése utal az életmódjára: kisemlősök, kisebb testű madarak tetemeit pillanatok alatt elássa, nyálával konzerválja, majd ezzel táplálja ivadékait. Fontos helyük van tehát az élővilágban: az erdő takarítószemélyzetéhez tartoznak. 

A Magyar Madártani Egyesület a fecskefarkú pillangót választotta az év lepkéjének. A vasi kiskertekben, parkokban találkozhatunk vele, kinézete összetéveszthetetlen: sárga alapon fekete mintázatú, hátulsó szárnyain pedig kék pikkelyekből álló sávok, továbbá egy-egy pirosas-narancsos szemre emlékeztető folt látható. A lárvája kapron és a sárgarépán táplálkozik, de azért a kevésért, amit elfogyaszt, nem érdemes bántani: gondoljunk arra, milyen szép lepke lesz belőle. 

Az év fája, a vénic-szil a Rába árterében viszonylag gyakori. Termése érdekes, mérete impozáns. Nem találkozhatunk viszont Vasban a borzas lennel, az év vadvirágával. és nagyon ritka az év gombájának választott disznófül gomba is. 

A Savaria Múzeum egész délutános családi programot szervez március 25-én az év élőlényei köré: tudományos előadások és múzeumi foglalkozások várják az érdeklődőket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában