Verseny

2023.02.22. 10:00

Szélforgók döntőben - Ördöngösfüzesi, bogyiszlói zenét húztak Felsőőrön

A IX. Országos Népzenei Verseny területi válogatóját Keszthelyen rendezték február 17-én. A Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes bejutott az országos verseny döntőjébe.

Polgár Patrícia

A fiatal együttes számos elismerést kapott már.

Fotó: VN/BMKE

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület fiatal népzenészei, Zsótér István, Tieber Hanna és Tieber Olivér a Szélforgók oszlopos tagjai, Pribusz Dániel, Németh Lehel és Pribusz Bence népzenészekkel együtt indultak a versenyen – számolt be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. A repertoárjukban ördöngösfüzesi, bogyiszlói, mezőbándi és szászfenesi dallamok szerepeltek, ezek között az ugrós, a lassú és a friss táncok is megtalálhatók. Mint az a beszámolóból kiderül, a fiatal népzenészek a mezőbándi és bogyiszlói népdalokkal megnyerték maguknak a zsűrit.

A dalok előadásának különlegessége és egyedisége az volt, hogy a Szélforgók zenei felállásában a tambura ugyanúgy megszólalt, mint a cimbalom. A versenybizottság elnöke és tagjai egymástól függetlenül, egyénileg értékelték a versenyzők teljesítményét. A hangszeres együttesek kategóriájában az értékelésben a ritmus, a tempótartás, a hangszerkezelés és az együttjáték is fontos szempont volt.

A 60 pontból 58-at kaptak a Szélforgók, ezzel bekerültek az országos döntőbe. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület 2014-ben indította el a népzeneoktatást a Szombathelyen is tanító Földesi János és Földesi Jánosné vezetésével. A heti oktatáson kívül tavasszal és ősszel népzenei műhelyükben kétnapos intenzív foglalkozást tartanak. Az oktatás során alakult meg a Szélforgók Népzenei Együttes, a fiatalokból álló zenekar számos elismerést kapott már népzenei versenyeken – nyilatkozta az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában