Elkezdődött a rendőrség véradó akciója

2023.02.06. 13:53

Több százan adták a vérüket Vas vármegyében - fotók

Idén 14. alkalommal szervezte meg a rendőrség a véradó napot, melyet egy 2008. február 11-én szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr hadnagy, Borbély Zoltán emlékére minden év február 11-én tartanak. A vármegyében négy helyszínen zajlik a véradás, amelyen a segíteni szándékozó rendőrök vesznek részt.

Óvári Gábor

Fotó: © Szendi Péter

A Vas vármegyei Rendőr-főkapitányság nagytermében berendezett véradó helyiségben idén is szép számmal gyűltek össze azok a rendőrök, akik vérükkel segítettek a bajba jutottakon. A már korábban is sikeres akció keretében tavaly a vármegye 413 rendőrségi dolgozója adott vért, akik közül hármat a hétfői eseményen a Magyar Vöröskereszt és a Vas vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselői, illetve vezetői jutalmaztak.

Dr. Pilisi Gábor rendőr ezredes, a Vas vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Czirók Tamás, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének képviselője adta át a jutalmat a három véradónak. 

Főkapitányi elismerést és ajándékcsomagot vehetett át Őri Norbert rendőr törzszászlós, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztálya Fogda- és Kísérőőri alosztályának fogdafelügyelője, az IPA (International Police Association) Szombathelyi Szervezetének ajándékát Smodics Gyula rendőr alezredes, a Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya Nyomozó Alosztályának kiemelt főnyomozója, a Vöröskereszt jutalmát pedig Katona Krisztina, rendvédelmi igazgatási alkalmazott, a Vas vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közigazgatási Hatósági Végrehajtási Osztályának ügyviteli segédelőadója vehette át.

A rendőrségi véradónap a héten folytatódik, kedden Sárváron, szerdán pedig a körmendi közrendvédelmi technikumban nyújtják karjukat a rend őrei.

Borbély Zoltán 2008-ban egy rendőri intézkedés közben vesztette életét Esztergomban. Egy bejelentés során a helyszínre érkező rendőrre és társára lőtt egy részeg férfi. A Borbély Zoltánt ért lövés olyan súlyos volt, hogy a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A tűzpárbajban az elkövetőt az elhunyt rendőr társa tette ártalmatlanná. Borbély Zoltán emlékére azóta minden évben országszerte rendezik meg a véradó akciót a rendőrség és a vöröskereszt közös szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában