Farsang

2023.02.06. 12:00

Többször ellopták a menyasszonyt és a vőlegényt is Hegyhátszentjakabon

Rönkhúzást szervezett a Vadása Faluszépítő Egyesület és Szentjakabi Ifjúsági és Szabadidős Egyesület. A lakodalmas menetben mintegy százötvenen vonultak végig a falun, sokan maskarába is öltöztek.

Tóth Judit

Forrás: VN

A farsang időszaka a hagyományos értékrend szerint a házasságkötés időszaka volt. Nagy szégyennek tekintették, ha a kisebb közösségekben az elmúlt farsang idején nem köttetett házasság. A történelmi közelmúltig az a szokás dívott, hogy büntetésként a farsang idején felvonulást szerveztek, "szégyen rönkre" ültetve a közösségből kiválasztott legidősebb hajadonnak és legénynek maradt fiatalokat. Tréfás ceremónia kíséretében álesküvővel egybekötött lakodalmat tartottak a falu közösségi helyszínén, például a kocsmában. 

Forrás: VN

Hegyhátszentjakabon 2020-ban volt utoljára rönkhúzás, aztán kimaradt pár év, de az idén ismét újult erővel szervezte meg a helyi lakosság a hagyományos farsangi eseményt. -A rönk kivágását és szekérre rakását már a rendezvény előtti napokban megoldotta néhány lelkes férfi, így szombaton már csak díszíteni kellett, ezt a koszorúslányok és a vőfélyek végezték. A rönkhúzás többi szereplője közben házról-házra járt, és a programra invitálta a lakókat – tudtuk meg Györke Annától, az egyik szervezőtől.

A menyasszony kikérése után a falu végéről indult a maskarás násznép, útközben többször ellopták az arát és a vőlegényt is. Közben a kisbíró -tréfás szöveggel- kikiabálta az elmúlt évben történt helyi bakikat, vicces történéseket. Az esketést a kultúrház előtt tartották, majd lakodalom következett menyasszonytánccal és tombolasorsolással. Hajnali négyig mulattak a rönkhúzók és a helyiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában