Hagyományőrzés

2023.02.13. 12:00

Tömördön felelevenítették a csicsókázás hagyományát

Farsangi batyus bállal búcsúztatták a telet a faluban szombat este. A feldíszített faluházban gyerekek, felnőttek is összejöttek: díjazták a jelmezverseny résztvevőit és több évnyi kihagyás után újra csicsókáztak a bálozók.

Tóth Kata

Fotó: Borbás Anikó

A 18 órai kapunyitás után hamar benépesült a faluház. Amint Borbás Anikó közművelődési munkatárstól megtudtuk, akik maskarában érkeztek, azok felvonultak a többiek előtt. Előzetesen online jelmezversenyt is hirdettek – a gyermek-nevezőket külön díjazták.

Fotós: Borbás Anikó

Felelevenítették a csicsókázás hagyományát is: ha nem is házról házra, mint régen, de a fiúk lánynak, a lányok fiúknak öltözve, a csicsó-dalt énekelve körbejártak a vendégek között, táncba vitték őket és közben főzőkanállal kiűzték a gonoszt mindenkiből. A zenéről a tömördiek maguk gondoskodtak: helyi dj-jük a kívánságcédulákra írt zeneszámokat egytől egyig eljátszotta.
Az asszonyok, lányok süteménnyel, ropogtatni valóval készültek a bálra, a férfiak hozták saját pálinkájukat, amit körbekínáltak a vendégek között. Tombolasorsolással ért véget a mulatság: fődíjként egy malac és mellé másfél mázsa takarmány illette a nyertest.

Fotós: Borbás Anikó


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában