Március 15.

2023.03.15. 18:44

A jelenlegi és az egykori honvédelmi miniszter avatta a kishuszárokat Szombathelyen - fotók

Ügyességi próbák, rendhagyó kishuszáravató és csatajelenetek tették emlékezetessé a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szerdai rendezvényét a Vasi Skanzenben.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Zsákban ugrálás, célbadobás, mocsáron átkelés és más ügyességi próbák sikeres teljesítése után huszárcsákót kaptak a gyerekek a Vasi Skanzenben. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület immár hagyományosan szervezett kishuszáravatót nemzeti ünnepünkön. A programot a Honvédelmi Minisztérium is támogatta. A kishuszárokat Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter, az Országgyűlés alelnöke avatta fel ünnepélyes keretek között.

- Ezen a napon Magyarország kinyilvánította, hogy önálló, szabad és független, büszke népe akar lenni Európának – monda nemzeti ünnepünkön Hende Csaba, aki utalt a magyar huszárok kitüntetett szerepére is az 1848/49-es szabadságharcban. - A magyar huszár bátor, okos, de mindenekelőtt hűséges. Hűséges a bajtársaihoz, a parancsnokaihoz, de legfőképpen a magyar hazához – fogalmazott Hende Csaba.

Százhetvenöt évvel ezelőtt április 7-én Mészáros Lázár kinevezéssel került az első független magyar kormány hadügyminiszteri székébe, 175 évvel ezelőtt alakult meg a magyar honvédség – erről is beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf. - Most újra a veszélyek korát éljük, most újra avval kell szembesülnünk, hogy a szomszédunkban egy háború dúl, amiből nekünk, magyaroknak ki kell maradnunk – fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki szólt arról is: a magyar haderőfejlesztés során modern, csúcstechnológiás, a legkorszerűbb eszközöket használó, de a magyar katona ősi erényeire, virtusára építkeznek.

- Azt kívánom minden itt lévő kishuszárnak, azzal, hogy a csákó a fejükre került, induljanak el egy olyan úton, amely akár vezethet a magyar honvédség kereteibe is valamilyen formában – zárta szavait a honvédelmi miniszter.

Az avatási ceremónia után a kishuszárok aktív közreműködésével a hagyományőrzők megelevenítették az 1849. február 26-27-ei kápolnai csata jeleneteit: kiűzték a faluból a labancokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában