Szakmai sikerek

2023.03.02. 18:00

A Szakma Sztár Fesztivál országos válogatójába jutottak a vasi diákok - fotók

Februárban hirdettek eredményt: az ország mely iskoláiból kik jutottak tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos válogatóira. A szép vasi sikerek közül az egyik a VMSzC Savaria Technikumáé: autós szakmáikban hat tanulójuk vehet részt az OSZTV márciusi országos válogatóján.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen hirdette meg a szakképesítésben, az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára az SZKTV-t és az OSZTV-t, melyek országos döntőjét, hasonlóan a korábbi évekhez, az iparkamara a Szakma Sztár Fesztivál keretében szervezi meg. A verseny kimondott célja, hogy emelje a magyar szakképzés színvonalát; növelje a fizikai, közlekedési szakmák társadalmi presztízsét; bemutassa és népszerűsítse a szakmunkás pályamodellt és hogy a végzős tanulókat és iskolákat szakmailag megfeleltesse a gazdaság elvárásainak.

Vasból mások mellett mezőgazdasági gépészek, parképítők, a turizmus, kereskedelem, vendéglátás, informatika, közgazdaságtan területén kiemelkedőt nyújtó diákok is bejutottak az országos válogatóba. A Savaria Technikumban Sümegi Tamás igazgatót kérdeztük.

© Unger Tamás
 

– A szakmai versenyekre önként jelentkezhetnek azok, akik tehetséget éreznek magukban és szorgalmat a felkészüléshez, másrészt számítottunk azokra, akik már tavaly értek el eredményt. Itt már magasabb szinten kell helytállniuk, életszerű, gyakorlatorientált feladatokkal mérik a versenyzők tudását. Több oktató készítette fel őket az elméleti tananyagból – az iskolában hagyományosan nagy hangsúlyt fektetünk a tanítás mellett a tehetséggondozásra. Az országos válogatón március 14-én az elméleti mellett gyakorlati feladatokat is kapnak. Onnan a döntőbe juthatnak tovább. Aki 60 százalék vagy annál jobb eredményt ér el, azok az írásbeli vizsga alól felmentést kaphatnak, ez is motiváció a számukra – hallottuk az igazgatótól. Sümegi Tamás hozzátette: mind a verseny elméleti kérdéseiben, mind a gyakorlati mérések során megjelennek a technikai újdonságok. Az említett hat diákkal éppen az iskola hibrid oktatólaborjában találkoztunk, ahol a hibrid és elektromos hajtásról tanultak és azzal kapcsolatos méréseket végeztek.

© Unger Tamás
 

A gépjármű-mechatronikai technikus szakmában a szombathelyi Varga Bendegúz Zsolt, a körmendi Pinke Gergely és a vaskeresztesi Németh Ármin készül a következő fordulóra. Haklits Tamás tanár úrral éppen az egyik szombathelyi autóházba készültek, hogy lássanak egy műszaki vizsgát. Jövő héten egy soproni autóházban ismerkednek az ottani eszközökkel, gyári gépekkel. Bendegúz a tavalyi OSZTV-n 2. helyezett lett, társainak most először sikerült továbbjutni. Nagy izgalom és teher a vállukon a verseny, mondták egybehangzóan. Mindhárman szeretnének kiemelkedő eredményt elérni. Bendegúz dolgozni készül, Gergely a Széchenyi István Egyetemre járműmérnök szakra, Ármin pedig motorszerelő irányban tervez továbbtanulni.

Az autóelektronikai műszerész szakmában a sopronhorpácsi Udvardi Gergő, a körmendi Domina Máté és a jáki Szabó Félix sok befektetett munkával jutott tovább, és további időt, energiát szánnak arra, hogy a következő lépcsőfokot is sikerrel vegyék. Áramkör-diagnosztikával kapcsolatos feladatra és áramkörépítésre számítanak a márciusi válogatón. A gyakorlati helyeikről is nagy segítséget kapnak, emelték ki. Gergő úgy fogalmazott: az autó diagnosztizálásától a javításáig nagy területet fog át, amivel később szívesen foglalkozna, de sok még a tanulnivalója. Máté az informatika területén, Félix a szakmában helyezkedne el később. Utóbbi családjában mindenki amatőr autóversenyző, kivéve Félixet: ő szereli a gépjárműveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában