Emlékfalat kaptak

2023.03.06. 11:43

Diáknap és a legjobb tanulók köszöntése Csepregen

Két év szünet után ismét megemlékeztek Csepregen, az általános iskola névadójáró, Csepregi Horváth Jánosról. Idén felavatták azt az emlékfalat, amelyen az elmúlt tizenöt év díjazott diákjait tüntették fel.

Horváth László

Forrás: VN

Előszőr, tizenöt évvel ezelőtt emlékeztek meg Csepregen, az egykori politikusról, szövetkezeti vezetőről, Csepregi Horváth Jánosról. idén sem volt ez másként. Erre az alakomra több leszármazott is eljött. A diákok az osztálytermekben forgószínpadszerűen a névadó személyéhez köthető előadásokat, foglalkozásokat tartottak. 

- Iskolánkban másfél évtizedes hagyomány, hogy a tanév végén, a legjobb teljesítményt nyújtó végzős diákot Csepregi Horváth János díjjal jutalmazzuk – mondta Háromi Jenő, az iskola igazgatója. – Az erkölcsi elismerést mellett egy nagyon szép porcelán virágot is kap emlékbe a diák. Az eddigi tizenöt tanulónk nevét és arcképét egy emlékfalra helyeztük fel.  

A diáknapon hét, egykori díjazott mesélt arról, mi történt velük, miután továbbtanultak. Beszéltek arról, mit jelentett számukra ez az elismerés, így is utat mutatva a mostani diákságnak. 

Horváth Zoltán polgármester, aki Horváth Gábor alpolgármesterrel közösen vett részt a koszorúzáson, kiemelte: példaértékű, az a mód, ahogy ápolják az iskola névdójának emlékét. 

Az 1853. március elsején született Csepregi Horváth János régi nemes csizmadia családból származott, amelynek majdnem minden tagja céhmester volt. A gimnáziumot Kőszegen, Nyitrán és Sopronban végezte.  1883-ban a főváros IV. kerületében kerületi esküdté választották és amikor az 1884. év végén az új ipartörvény életbe lépett, őt bízták meg mint iparhatósági biztost, a budapesti ipartestületek megalakításával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában