Kárpát-medencei Gyűjtők Találkozója

2023.03.11. 15:55

Egyedüli telefongyűjtő és egyetlen vasi volt a lakitelki találkozón - Kovács István a cipőtelefont is bemutatta

Egyedüli Vas vármegyeiként vett részt a Hungarikum Ligetben megrendezett Kárpát-medencei Gyűjtők Találkozóján Kovács István szombathelyi telefongyűjtő. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés egyik alelnöke volt.

Merklin Tímea

Forrás: Kovács István

Az invitálásra a közösségi oldalon bukkant, megnézte a helyszínt a térképen, látta, hogy közel három és fél órás út eljutni Lakitelekre, a távolság 330 kilométer - elgondolkodott, hogy menjen vagy ne. Aludt rá egyet, aztán úgy döntött, költség ide vagy oda, ott a helye a találkozón, és befizette a regisztrációs díjat. 

Másnap otthon, Kovács István telefonos garázs-múzeumában elkezdődtek az előkészületek. A földre kirajzolta krétával a meghívóban megadott asztal méretét. Megtervezte, mely készülékeket viszi, és kipróbálta, elférnek-e majd az asztalon. Gondos takarítás után dobozokba kerültek a telefonok. Reggel öt órakor indult. Mint kiderült, ő érkezett a legmesszebbről a találkozóra. Majd jött az asztal elrendezése: kezdődött az 1924 környékéről származó LB-24-es készülékkel, folytatódott az LB-37, aztán a CB-24, CB-35, CB-555, CB-667, CB-76 típusokkal. 

Került az asztalra még egy ritka, szép sárga színű beltéri nyilvános telefon, valamint egy régi Ericsson táska mobiltelefon a mobil kezdeti idejéből. Egy kis humort is beletéve, még vitt egy „cipőtelefont” is. A végére meg természetesen jutott egy érintőképernyős Samsung telefon. Ahogy szokta mondani: „A kurblitól az érintőképernyőig ", végigvezette a telefon történetét egy kis asztalon. 

Forrás: Kovács István

A megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke mondott beszédet, méltatta a gyűjtőket, milyen jó, hogy vannak, összegyűjtik és megőrzik a múlt emlékeit. Egyre több önkormányzat felismeri és elismeri, valamint helyiségekkel támogatja is a kiállítókat – idézte fel Kovács István az elhangzottakat.

A lakitelki találkozón volt érem-, képeslap-, Kinder figura-, társasjáték- és szappangyűjtő is, hogy csak párat említsünk, köztük egyetlen telefongyűjtőként Kovács István.  A gyűjtők megtekintették egymás gyűjteményét és elbeszélgettek, panaszkodtak, hogy nincs helyiségük. A többség otthon a garázsban tárolja a gyűjteményét, mint Kovács István is, aki azért lottózik, hogy ha nyer, megvalósítsa „Pisti Telefonmúzeumát”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában