Tavaszköszöntő

2023.03.01. 14:00

Elkergették a telet a vépi óvodások

Téltemető, tavaszköszöntő népszokást elevenítettek fel: kiszéztek, zajkeltő eszközökkel vonultak az udvarra a vépi Vadvirág Művészeti Óvoda csoportjai.

Tóth Katalin

Fotó: VN/Vadvirág Óvoda

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a gyerekek a farsangi időszakot lezárva a kiszebáb elégetésével űzik el a telet. A Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! rigmust skandálva hangos énekléssel, kereplőkkel, csörgővel kergették a múlt héten a hideg évszakot az óvoda udvarán. A rongyokból, szalmából készült, menyecskét ábrázoló bábura színes szalagokat kötöttek, melyekre felírtak minden rosszat, mint „betegség, szomorúság”, és a végén elégették. Úgy tartják ugyanis, a kiszebáb nemcsak a telet, hanem a betegséget, bajokat, rossz szellemeket is jelképezi. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a remek télűző mulatság jó hangulata legfeljebb egy-két napra kergette tova az idei telet a városból. Az e heti időjárás azt tanúsítja, hogy inkább új erőre kapott.

Fotós: VN/Vadvirág Óvoda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában