Veszély

2023.03.08. 14:59

Enyhe volt a tél, nem tűntek el a kullancsok - Dr. Varjú Gábort, a szombathelyi állatkórház állatorvosát kérdeztük

Az enyhe időjárás miatt a mögöttünk álló télen nem tűntek el a kullancsok, az elmúlt hetekben pedig már több kutyát is megfertőztek. A babézia, azaz a kullancsbetegség tüneteit könnyű felismerni - a gazdi, ha időben fordul állatorvoshoz megmentheti kedvencét.

Polgár Patrícia

Forrás: Shutterstock

- Gyakorisága miatt van egy kórforma, melyet minden gazdának kutya kötelessége ismernie és felismernie. Különösen azért, mert megyénkben különösen nagy számban fordulnak elő a kullancsok – vélekedik dr. Varjú Gábor, a szombathelyi állatkórház egyik állatorvosa.

Mint elmondta, bár a babézia szezonális jellegű, főleg tavasszal és ősszel fordul elő, azonban idén télen is vittek hozzájuk a betegségtől szenvedő egyedeket. A kullancsbetegség tüneteit könnyű felismerni: 2-3 nap lappangási idő után először levertség, étvágytalanság, magas láz és nehezített légzés jelentkezik, amit hamarosan sötétbarnás, véres vizeletürítés követ. Ha a kutya nem kerül időben orvoshoz, veseelégtelenség és sárgaság alakul ki nála. Az állatnak ilyenkor infúziókat adnak, de sokszor már úgy sem menthetőek meg. Az időben felismert betegség egy injekcióval szövődmény nélkül gyógyítható.

Az állatorvos a megelőzés fontosságára is felhívja a figyelmet: jó szolgálatot tehetnek a csípések elleni védekezésben a különféle kullancsriasztó nyakörvek és cseppentők. Emellett már elérhető Magyarországon egy a babézia elleni védőoltás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában