Rekonstrukció

2023.03.12. 10:03

Értékmentés Bögötén: helyreállították a templom oltárát

Tizenöt darabban találták meg az oltárt a bögötei templom padlásán. Rekonstrukció után került vissza a helyére, szombaton Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentelte azt meg.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Szendi Péter

Nagy György egyházközségi képviselő köszöntötte Fekete Szabolcs Benedeket az oltárszentelési szentmise alkalmából szombaton. A templom padlásán találták meg tizenöt darabban az oltárt, majd azt helyreállították. - Ez az oltár-visszahelyezés egyúttal szimbolikus is, mert földrészünk nyugati felén inkább bontanak, mint építenek. Mi azonban nemcsak a szívünket, a templom kapuját is kitárjuk embertársaink felé – hangsúlyozta Nagy György.

Fekete Szabolcs Benedek a szentelési ceremónia után emlékeztetett: már a Biblia első könyvében olvassuk, hogy az emberek oltárt építettek, mert fontos volt számukra az a hely, ahol azt érezték, hogy az ég és a föld összeér. Szólt arról is: a ’70-es években a liturgikus reform során sok településen oltárrombolás történt. Nem akartak rosszat az akkor élők, de nagyon sok értéket, kincset összefűrészeltek és eltüzeltek. - Az itteni ősöknek legyen dicséret, hála és köszönet, hogy ez az oltár nem így járt. Szétszedték, de nem égették el. Rejtegették, félretették az utókornak, hátha jön egy olyan kor, amikor őseik kincseit megbecsülik?! Ha úgy tetszik, most ezt ünnepeljük: valamit sikerült megmenteni, átmenteni, valamit szépet, valami szentet - fogalmazott a segédpüspök, majd hangsúlyozta: - Mert az oltár szent, hiszen az Jézus Krisztust szimbolizálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában