Évforduló

2023.03.22. 09:00

Húsz éve avatták boldoggá a szent életű szemészorvost - A körmendi hívek közösen, kivetítőn nézték a római történéseket

KÖRMEND Húsz évvel ezelőtt, 2003. március 23-án avatták boldoggá dr. Batthyány-Strattmann Lászlót. Az eljárást már nem sokkal a halála után, 1944-ben kezdeményezték. Aztán hosszabb-rövidebb szünetek következtek, de az egyház és a hívek mindvégig kitartottak.

Tóth Judit

II. János Pál pápa fogadta a polgármestert is, aki átadta a város ajándékait

Forrás: Jámbori Tamás

Sokaknak maradt felejthetetlen az a márciusi nap, amikor a már nehezen mozgó II. János Pál boldoggá avatta a szegények orvosát. Mintegy hat- ezer magyar zarándok érkezett Rómába, hogy részese legyen a szentéletű szemészorvos, dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatási szertartásának. Ott volt az ünnepségen több magyar politikus, egyházi vezető és a Batthyány család tagjai is. Több ezren lengették a magyar zászlót és törtek ki üdvrivalgásban, amikor lehullott a lepel Batthyány-Strattmann László portréjáról a római Szent Péter téren. Az impozáns festményt Kisléghi Nagy Ádám készítette. 
Az ünnepség utáni napon pápai fogadást tartottak, ezen részt vett Bebes István, Körmend polgármestere is. II. János Pál pápa a VI. Pál kihallgatási teremben fogadta a híveket, itt adhatta át ajándékait a városvezető, aki a körmendi kincslelet másolatát és egy Batthyány-érmét – Kiss Sándor munkáját – vitte el a Szentatyának. 
A boldoggá avatás előkészítésében, valamint a hercegorvos szellemi örökségének, kultuszának megőrzésében nagy szerepe, elévülhetetlen érdeme van dr. Gyürki László pápai prelátusnak. 

Dr. Konkoly István püspök volt a hálaadó mise főcelebránsa
Forrás: Jámbori Tamás


Aki 2003. március 23-án nem tudott ott lenni Rómában, az Körmenden ünnepelhetett. A Batthyány-kastély udvarán – a hercegorvos egykori lakhelyénél és kórházánál – rengetegen gyűltek össze, hogy kivetítőn kísérjék figyelemmel a római történéseket. 
A boldoggá avatás után Magyarországon több hálaadó szentmisét tartottak. Az első 2003-ban, húsvéthétfő délutánján volt Körmenden több ezres tömeg jelenlétében a kastély udvarán. Az ünnepi szentmise főcelebránsa dr. Konkoly István megyéspüspök volt. Vele misézett dr. Paul Iby eisenstadti megyés püspök, dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, P. Anton Bruck németújvári plébános és a Szombathelyi Egyházmegye mintegy negyven papja. 
Batthyány Boldog László ereklyéjét P. Anton Bruck és dr. Gyürki László körmendi plébános hozta a menetben, majd helyezte el az oltár mellett. A körmendi egyházközség és a város közös ünnepe volt ez a nap. Ugyanebben az évben, május közepén a Kolping család rendezésében Seregély István mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Batthyány-Strattmann László tiszteletére a körmendi plébániatemplomban. A szentmisét a Magyar Rádió élőben közvetítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában