Könyvbemutató

2023.03.02. 19:59

Könyv alakban a kőszegiekkel készült interjúsorozat – Bemutatták Kiss János Kávészünet/Vendégeim voltak című kötetét - fotók

Kiss János Kávészünet / Vendégeim voltak című könyvét mutatták be csütörtök este a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent 550 oldalas kötet 176+1 riportalany élettörténetébe enged bepillantást.

Tóth Kata

Fotó: © Unger Tamás

1988-ban indult újra a Kőszeg és Vidéke újság, Kiss János 1989 januárjától tagja volt a szerkesztőbizottságnak. Az idei a 35. év, hogy a havilapnál dolgozik – kiadója, felelős szerkesztője is volt a lapnak, húsz éve a Kávészünet rovatot vezeti: kőszegiekkel beszélget, mindig valamilyen apropóból. Elmondása szerint tavalyelőtt, a pandémia idején kezdte elővenni a korábbi írásait, és gondolt először arra, hogy helytörténeti érdekesség lehet ezeket egy kötetben látni, hiszen interjúalanyai magukról, a városról, életükről, mindennapjaikról beszéltek. A kötetben a 2003 márciusától 2022 szeptemberéig készült interjúk olvashatók. Az írások húsz év látleletét adják, de a megszólalók történetei révén jóval régebbre visszanyúlnak időben.

Csütörtök este a könyvbemutatóra megtelt a gimnázium díszterme, beszélgetőtársai közül sokan elfogadták a meghívást. Vetített képek mutatták be a könyvben szereplőket – köztük vendéglőst, rockénekest, fődiszpécsert, lelkipásztort, régészt, borászt, táncpedagógust, ökölvívó-világbajnokot és gimnáziumi tanárt. A könyvkiadó nevében Farkas Csaba köszöntötte a vendégeket, majd Básthy Béla polgármester beszélt: – Nagy alázatról, hitről és elszántságról tanúskodik, hogy ez a könyv megszületett – mondta, és a szerző Kőszeghez való kötődését, a város és interjúalanyai iránti tiszteletét emelte ki. Németh János festőművész tanár – az egyik legidősebb interjúalany – a Kiss Jánossal való első találkozását idézte fel. Az újságírót (és tanárt, iskolaalapítót, iskolaigazgatót, idegenvezetőt) úgy jellemezte: nyomkereső volt. A nyomok rögzültek és megmaradnak az örökkévalóságnak, mi pedig általuk nyomolvasók leszünk. A korrajz pedig, amit alkotott, közelebb hozza a kötetben szereplőket, mondta.

Tóthárpád Ferenc költő a Kőszeg és VidékénélKiss János munkatársa – a vele való közös munkáról szólt és felsorolta mindazokat a kiadványokat, köztük riportkötetet, évkönyvet, újságokat, amelyek a nevéhez köthetők.

Dr. Bariska István Életmű-díjas nyugalmazott főlevéltáros is jól ismeri a szerzőt, egyike volt azoknak, akik „nagyon akarták”, hogy a könyv megjelenjen. Ő írta az előszót „Egy sikeres könyv elé” címmel. A könyvbemutatón rejtélyesen fogalmazott, de hamar kiderült, milyen okból: „A zenének fontos része az ütem, és Jánosnak van ütemérzéke – holnap lesz a születésnapja” – árulta el a díszteremben. A kötetről azt mondta: az emberi teljesítményről szól, mesél. Azt is, hogy amikor könyv lett az interjúsorozatból, az egyes beszélgetéseknek is súlya lett. Több mint 150 foglalkozás szerepel a könyvben, benne vannak az emberi kapcsolatok, az egymásrautaltság és a nemzetközi kapcsolatok távlata is. A könyv egyik legnagyobb erénye a hitelessége, az igazmondása, „szép hangulata, mi több érzülete van” – fogalmazott.

Végül maga a szerző állt a közönség elé: bevallotta, hogy minden beszélgetés kihívás volt a számára, mindegyikre lelkiismeretesen készült, sokszor együtt örült a beszélgetőpartnereivel, vagy éppen elszorult a szíve a történeteiket hallgatva. – Amikor őszinte érdeklődéssel fordulunk a másik felé, kiderül, mennyi mindent nem tudunk egymásról – mondta, és felidézett néhány emlékezetes beszélgetést.

A könyvben az utolsó, 177. interjút a kiadó, Farkas Csaba készítette a szerzővel, akiélete meghatározó élményéről, Kristóf Ágotával való személyes ismeretségéről beszélt. A világhírű írónő életművének filmre való feldolgozása a nevéhez köthető, regényének a kőszegi közönséggel való megismertetéséért, kőszegi, magyarországi népszerűsítéséért is sokat tett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában