Tanácsok

2023.03.11. 16:30

Kutya, mint lakótárs - a panel veszélyei

Manapság egyre több kutyatartó kezdi tudatosan nevelni, gondozni háziállatait, egyre inkább társként kezelik azokat. Éppen ezért mostanra kezdenek eltűnni a városi és falusi kutyák nevelésében jelentkező különbségek. Ennek ellenére van néhány dolog, amire a kutyatartóknak nem árt odafigyelniük - vélekedik az állatorvos.

VN

Dr. Varjú Gábor, a szombathelyi állatkórház állatorvosa elmondta: rövidlábú kutyafajtáknál (például a tacskóknál) a gazdinak kerülniük kell a kutyák lépcsőztetését. Jó, a gazdi attól is óvja őket, hogy bútorokra, például a kanapéra felugráljanak. Ezeknél a mozgásformáknál ugyanis porckorongsérv alakulhat ki a kis házi kedvencünknél. 

A kutyatartókra régebben jellemző volt (és több helyen még manapság is az), hogy konyhai maradékkal etetik a kutyát. A szakember szerint ezt is érdemes kerülni, ugyanis az emberi étel nem feltétlenül felel meg a kutyák számára - sem az emésztés, sem a bevitt tápanyagok tekintetében. Ugyancsak kerülendő szerinte a csonttal való etetés is, ugyanis az székrekedést okozhat az állatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában